50 de parlamentari liberali au depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege prin care propun modificarea şi completarea Legii siguranţei naţionale astfel încât să fie considerate ameninţări la adresa siguranţei naţionale defrişările ilegale pe suprafeţe mai mari de un hectar, reduceri fără aprobări ilegale a consistenţei unui arboret, cu mai mult de 50% faşă de prevederile amanajamentului silvic în vigoare precum şi a tăierii pădurilor de strictă protecţie din zona lucrărilor hidrotehnice, a lacurilor de acumulare, a captărilor de alimentare cu apă, de pe pante cu înclinare mai mare de 30% a obiectivelor strategice.
Conform expunerii de motive a proiectului de lege, introducerea tăierilor ilegale printre vulnerabilităţile la adresa siguranţei naţionale înseamnă că instituţii ale statului cu responsabilităţi de securitate a cetăţenilor şi comunităţilor, precum Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de Informaţii vor putea interveni alături de Ministerul Mediului pentru realizarea securităţii naţionale, reducerea corupţiei din sistem şi a jafului cu care se confruntă autorităţile.
Printre argumentele iniţiatorilor se numără un raport al Curţii de Conturi conform căruia valoarea tăierilor ilegale raportate în urma controalelor se ridică la 5 miliarde de euro, o cifră care, în opinia lor, este şi mai mare, capacitatea de control în acest sector fiind limitată.
De asemenea, ei arată că, potrivit estimărilor, costurile pentru diminuarea riscului de inundaţii în anii următori se ridică la circa 17 miliarde de euro.
Proiectul de lege a fost înregistrat miercuri la Camera Deputaţilor, fiind solicitate avize de la Guvern şi consiliul Legislativ. Camera Decizională este Senatul.