Astfel, candidatul la primărie urmărit penal, aflat în incompatibilitate sau conflict de interese trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere în care să prezinte infracţiunile pentru care este urmărit penal şi stadiul urmăririi penale/judecăţii şi/sau obiectul constatărilor ANI. De asemenea, această declaraţie trebuie să conţină şi angajamentul că va suporta costul organizării unor alegeri anticipate dacă va fi condamnat şi trebuie să vacanteze postul.
Proiectul de lege mai prevede că dacă respectivul candidat este susţinut de o formaţiune politică şi a fost condamnat, liderul formaţiunii sau persoanele împuternicite sunt obligate să semneze o declaraţie prin care să confirme că au cunoştiinţă de situaţia juridică a candidatului. În plus, aceştia se obligă ca să suporte împreună cu candidatul toate costurile generate de alegerile anticipate. Dacă liderii nu dau această declaraţie, candidaturile propuse vor fi respinse.
Proiectul de lege a fost inţiat de deputaţii independeţi Daniel Fenechiu, Viorel Blăjuţ, Mihai Deaconu şi Răzvan Tănase. Conform deputatului Daniel Fenechiu, sursa de inspiraţie a acestui proiect a fost scrutinul din 5 iunie când mai mulţi politicieni, urmăriţi penal, trimişi în judecată sau aflaţi în arest preventiv, au candidat, iar unii dintre ei chiar au fost aleşi primari sau consilieri.