Deputaţii PNL au sesizat CCR cu o excepţie de neconstituţionalitate în cazul Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 267/2008 privind unele măsuri speciale pentru reglementarea avansului rest de justificat, precum şi pentru efectuarea recepţiei în faza unică a lucrărilor de construcţii şi a instalaţiilor aferente acestora la obiectivul de investiţii Palatul Parlamentului. Legea a fost adoptată prin vot electronic de plenul Camerei Deputaţilor dar, la sesizarea PSD, votul a fost reluat, chiar dacă procedura de adoptare a legii nu a fost contestată în şedinţa de vot final din 17 februarie.
Astfel, la 22 februarie 2016, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor şi Comitetul Liderilor au decis să solicite plenului Camerei Deputaţilor suspendarea procedurii de vot electronic şi reluarea votului prin ridicare de mână asupra a 9 proiecte de lege printre care şi cel de modificare a Legii 267/2008. Liderul grupului parlamentar al PSD a înaintat o sesizare conducerii Camerei Deputaţilor în care a reclamat existenţa unor grave deficienţe ale sistemului de vot electronic.
Votul a fost reluat pe 24 februarie, când, la pachet, a reintrat la vot şi aşa-numita Lege a defăimării, iniţiată de liderul PSD, Liviu Dragnea. Cu o săptămână în urmă, proiectul lui Dragnea nu întrunise numărul de voturi necesar pentru adoptarea unei legi organice, nefiind depăşit pragul cerut de lege, de 50% plus 1 din numărul parlamentarilor prezenţi în sală.
Iniţial, preşedintele PSD a spus că va reiniția legea, într-o formă similară, dar s-a răzgândit. Grupul PSD a cerut revotarea Legii Dragnea şi a altor 8 proiecte. Plenul a votat și renunțarea timp de o săptămână la sistemul de vot electronic, urmând ca toate voturile să se dea prin ridicare de mâini și să fie numărate de secretari. În urma votului, legea lui Dragnea a fost retrimisă la comisii, iar modificarea Legii 267/2008 a fost readoptată.
Când în şedinţa din 24 februarie s-a propus reluarea votului pe cele nouă proiecte de lege şi trecerea la votul prin ridicare de mână, liberalii au fost cei mai vocali. "Au fost 8 sesiuni de test si nimeni nu a sesizat vreo neconformitate. (n.r. la sistemul de vot electronic) Daca se reia votul pe 9 legi, oricine poate sa conteste orice in tara asta si sa atace aceste legi. Cine isi asuma asta? PSD? Si pentru ce? Pentru o singura persoana?", a susţinut deputatul PNL, Ion Paler.
"E o situatie cumplit de ciudata pe care PSD o impune Camerei Deputatilor. Colegii mei din BP au fost impotriva suspendarii votului electronic. Secretariatul general ne arata ca softul este corect, avem probleme de regulament, de comportament al unor deputati. Nu putem sa actionam in soft, pentru ca unii sau altii nu isi fac atributiile. Nu puteti sa reluati dupa o saptamana votarea pentru proiecte. Ar fi trebuit sa existe o contestatie la fiecare act normativ, in timpul sau imediat dupa procedura de vot. Nu exista asa ceva. De ce de saptamana trecuta, de ce nu de la 1 ianuarie? De ce nu toate proiectele de 26 de ani? E un sistem pe care l-ati implementat cu bani grei, nu ne-ati intrebat daca vrem sa schimbam sistemul de vot. Ne cereti sa suspendam votul electronic pentru ca la o lege a sefului de partid nu a iesit votul cum si-a dorit.
Este prima oara cand un pachet de legi se resupune votarii din 1990 incoace. Grupul PNL va vota impotriva acestei proceduri, care este si neconstitutionala, si periculoasa. Dl Zgonea isi asuma si va veni ziua in care fiecare va trebui sa raspunda pentru actiunile sale. Domnule Dragnea, daca vrei sa dovediti ca PSD respecta Constitutia, cereti-le colegilor sa renunte astazi", a susţinut şi deputatul PNL Eugen Nicolaescu.
Acum, liberalii invocă drept suport pentru reluarea votului în cazul Oprea decizia Curții Constituționale nr. 223/2016. Conform acestei decizii, "procedura reluării votului final asupra unor proiecte de lege prin altă modalitate decât cea electronică, potrivit deciziei plenului Camerei Deputaţilor rămâne şi în cazul de faţă o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor două Camere ale Parlamentului, prevăzut de art. 64 din Constituţie".
Cu toate acestea, CCR a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate ridicată de liberali şi a declarat constituţională Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 267/2008.