Amendamentul a fost adus unui proiect de lege care nu are nicio legătură cu managementul şcolilor. Este vorba despre un proiect iniţiat de deputatul PSD Andrei-Valnetin Sava, care vizează modificarea art 352 alin.(1) din legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011, care reglementează consilierea în carieră a elevilor.
Ecaterina Andronescu a confirmat existenţa modificării legislative: "Există o asemenea lege în Parlament, dar nu ştiu când se va vota, când o să o pună pe ordinea de zi Biroul permanent al Senatului", a declarat ea pentru Mediafax. Întrebată cum şi de ce a introdus amendamentul pe lege, Ecaterina Andronescu nu a răspuns.
Secretarul comisiei, senatorul PNL Dumitru Oprea, a declarat pentru Agerpres, ca el nu a participat la şedinţa comisiei, că acel proiect nu se află pe ordinea de zi stabilită, că nu a semnat raportul cu amendamentul privind amânarea concursului, şi, mai mult, nu a delegat pe nimeni să semneze acel raport.
"Nu ştiu cine a semnat, dar este treaba altora să identifice cine a făcut păcatul acesta. M-a deranjat că pe o propunere legislativă care viza un articol de lege privind orientarea profesională a tinerilor s-a venit cu un alt articol de lege care să stopeze concursul. Asta este mai gravă decât orice altă nebunie făcută de ei", a declarat Oprea, pentru Mediafax. Ministerul Educaţiei a programat concursul pentru directorii de şcoli în această toamnă.
Ecaterina Andronescu a confirmat la Digi24 că Oprea nu a fost prezent la şedinţă. "Da. Nu a fost la şedinţă, îmi pare rău". a spus ea. "Staţi puţin, că nu înţeleg toată agitaţia aceasta. Este un amendament care urmează procedurile parlamentare, poate să fie votat, poate să nu fie votat. Dacă a fost votat de Senat, preşedintele poate să-l promulge, poate să nu-l promulge. Nu a ţintit acţiunea care este acum în derulare", a mai spus Andornescu. Ea a refuzat să spună cine a avut ideea acestui amendament. "Nu este un secret, dar nu cred ca acest lucru este important", a spus senatoarea PSD .
Ecaterina Andronescu a mai spus că nu are nici o problemă cu organizarea concursului, şi a explicat că, în calitatea sa de ales al poporului, trebuie să ţină seama de sesizările din sistem. "Nu vă supăraţi, în acest moment, când anul şcolar a început, acest lucru este grav. Nu cred că de ambiţia de a face acum concursul, până în noiembrie, trebuie să bulversăm sistemul. Am şi altă propunere. După opinia mea, ar trebui să prevedem într-o lege ca directorul scolii să fie ales în consiliul profesoral al şcolii pe baza unui plan de management. Să scrie în acel plan ce vrea să facă în şcoală şi să dăm consiliului profesoral, în actele normative, dreptul de a-l demite pe directorul astfel ales, dacă nu se ţine de angajamentele pe care şi le-a luat", a spus Ecaterina Andronescu.