Fostul şef al SRI, George Maior, a primit azi avizul favorabil al Comisiilor parlamentare de politică externă pentru a ocupa postul de ambasador în SUA.
În cadrul audierilor, Maior a declarat că în mandatul său "o preocupare constantă" va fi consolidarea relaţiei cu comunitatea românească din SUA.
Totodată, Maior a afirmat că un obiectiv major va fi continuarea demersurilor privind eliminarea vizelor, apreciind că Parteneriatul Strategic ar avea de câştigat prin includerea României în Programul Visa Waiver.
George Maior a subliniat că cele 10 teme ale Declaraţiei Parteneriatului Strategic "trebuie permanent adâncite, dezvoltate, aprofundate în dialogul politic, strategic cu autorităţile americane".
Pe de altă parte, Maior a spus că un aspect care trebuie aprofundat în cadrul Parteneriatului Strategic este relaţia economică bilaterală. "Consider că este inadmisibil ca SUA, cea mai importantă economie din lume, să fie al 11-lea investitor în România. Acest lucru trebuie remediat", a precizat Maior, conform mediafax.ro, adăugând că va întreprinde acţiuni pentru a atrage investiţii americane, în special în IT şi energie.
De asemenea, Maior a precizat că Rusia reprezintă "o ameninţare pentru regiune". "Acest lucru trebuie subliniat către factorii americani (...) pentru a conştientiza faptul că există un risc în acţiune pentru ţările din regiune şi pentru România", a spus el.
George Maior a fost avizat favorabil cu cu 18 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere. Avizul este consultativ.
Şi Emil Hurezeanu a fost validat de Comisiile pentru politică externă ale Camerei Deputaților și Senatului pentru postul de ambasador al României în Germania, cu 19 voturi pentru și unul împotrivă.
Conform agerpres.ro, el a afirmat, în cadrul audierilor, că rolul comunității românești din Germania ar putea fi mult îmbunătățit, subliniind că nu poate fi vorba de o "invazie" a românilor în această țară în contextul procentului important de oameni angajați și cu studii.
Emil Hurezeanu a pledat și pentru îmbunătățirea diplomației economice, menționând că există riscul ca firme cu rezonanță germană să intre în dezbateri publice nu întotdeauna favorabile.
El a apreciat că nu trebuie "să fim definitiv satisfăcuți de nivelul schimburilor economice cu Germania", punctând că există un potențial mult mai mare.
De asemenea, el a susținut că există un deficit de încredere la nivel societal în Germania, care se manifestă în presă, în contextul în care vizite ale politicienilor români nu au ecoul bine meritat.
Hurezeanu a subliniat că România și Germania sunt două țări care se cunosc bine, precizând faptul că aproape un milion de oameni, sași și români, vorbesc româna în Germania.
Totodată, el a subliniat că legislația electorală trebuie schimbată și a precizat că o anumită atitudine față de românii din diaspora trebuie să dispară.