"Noi regretăm acest vot, dar, în același timp, vreau să spun foarte clar că respectăm acest vot. UE este un proiect foarte valoros, România a fost de la bun început o țară care a dorit să fie membră în UE, o țară care a susținut puternic ideea europeană. Și, în acest context, vreau să spun după aceste consultări foarte clar: România rămâne atașată proiectului european, România este convinsă că UE trebuie să continue, e un proiect bun și trebuie să fim parte din el. Este nevoie de solidaritate şi unitate în UE, între cele 27 de state membre", a declarat preşedintele, la finalul consultărilor cu liderii politici, premierul Dacian Cioloş şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Şeful statului a reafirmat că premierul şi guvernatorul BNR au dat asigurări că impactul asupra economiei şi monedei naţionale este unul mic. Klaus Iohannis a mai spus că românii trebuie să îşi păstreze calmul şi a reafirmat consensul politic în ceea ce priveşte continuarea pe calea europeană.
"Impactul Brexit asupra monedei româneşti e mic şi gestionabil, leul nu va avea probleme", a precizat Iohannis . El a mai spus că ieşirea Marii Britanii "nu se va produce de azi pe mâine", ci este ""un proces care va dura destul de mult, specialiştii evaluează undeva la doi ani, timp în care se va negocia".
"România e parte în această negociere şi va negocia în aşa fel încât interesul României să fie protejat şi astfel încât să avem grijă de românii noştri care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie", a susţinut seful statului.
Iohannis a mai spus că actuala criză declanşată de Brexit prezintă "oportunităţi" pentru România şi că acum este momentul ca întreaga clasă politică să recupereze faptul că nu a existat o viziune după integrarea europeană şi să vină cu un proiect de ţară.