"Mi-aş fi dorit o comunicare mai rapidă a datelor oficiale şi un mod mai prietenos de comunicare a acestor date pentru ca orice cetăţean să poată vedea cine a câştigat", a afirmat, luni, Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă la Cotroceni.
El a susţinut că Parlamentul rezultat după alegerile din noiembrie trebuie să evalueze foarte serios necesitatea introducerii alegerilor locale în două tururi pentru primari. El a susţinut totodată că e de discutat modul în care legislația electorală a răspuns așteptărilor cetățenilor.
"Va trebui să analizăm cu luciditate cadrul legislativ și măsura în care el servește sau nu intenției de a avea sau nu un public informat, păstrând în același timp cerințele de integritate, transparență și responsabilitate în finanțarea campaniilor electorale", a spus șeful statului.
Şi Guvernul a primit o sarcină din partea şefului statului: să se ocupe de o campanie de conştientizare a importanţei votului în sine. Iohannis le-a a dat de gândit şi alegătorilor, care, spune el, cer de câţiva ani o nouă clasă politică. "Rolul fundamental în reformarea şi înnoirea clasei politice îl au alegatorii. Nu trebuie să ne imaginăm că altcineva decât alegătorul poate să schimbe clasa politica romanească", a susţinut şeful statului.
El a spus că nu poate decât să invite partidele să se reformeze şi a insistat pe criteriul integrităţii. În opinia sa, votul este instrumentul cel mai puternic prin care se poate schimba clasa politica. Iohannis a mai spus că unele partide au stabilit criterii de integritate şi le-au respectat, iar altele doar le-au mimat.
"Administraţia se poate învăţa, politica se poate învăţa, integritatea nu se poate învăţa. Un politician ori este integru ori nu este integru, iar pentru o comunitate este foarte important să aleagă un om integru, indiferent că vorbim de alegeri locale sau parlamentare", a mai spus Iohannis.