Invitat astăzi la lansarea "Cărții Albe 2015: Reconstruirea încrederii", eveniment organizat de Consiliul Investitorilor Străini, preşedintele Iohannis a criticat Guvernul pentru excesele din recent lansata campanie anti-evaziune fiscală, lipsa de viziune, pripeala şi volumul redus de investiţii publice.
Mai mult, aşa cum a făcut-o şi la începutul mandatului, Iohannis vorbeşte despre o resetare a modului de a guverna, despre o schimbare de paradigmă. "E timpul să o luăm de la capăt, cu o schimbare de paradigmă. Progresul României nu poate fi decât rezultatul unui nou model de dezvoltare, axat pe competitivitate, care să stimuleze antreprenoriatul și inovația, crearea de valoare adăugată și crearea de locuri de muncă productive, bine plătite. Prosperitatea se obține, în primul rând, prin încurajarea inițiativei private. Soluțiile trebuie căutate în susținerea, deopotrivă, a investițiilor străine și a capitalului românesc", a spus şeful statului.
Declaraţiile lui Iohannis vin după ce PNL a anunţat că va depune o moţiune de cenzură pe 5 iunie împotriva Guvernului, dar şi pe fondul speculaţiilor din presă conform cărora şeful statului ar fi pactizat cu premierul Ponta care, astfel, îşi va duce mandatul până la capăt, în 2016.
"Transparența, predictibilitatea și stabilitatea sunt premise importante pentru stimularea investițiilor și a antreprenoriatului, așa cum și dumneavoastră ați evidențiat în raportul pe care astăzi îl lansați. Guvernul nu mai trebuie să schimbe regulile, în mod imprevizibil, chiar <în timpul jocului> Cazuri precum <taxa pe stâlp> sau chiar exemplul foarte recent al impozitării bacșișului, denotă lipsă de viziune și pripeală, ceea ce creează imprevizibilitate. Exact opusul a ce se așteaptă în mediul de afaceri. Autoritățile publice sunt primele care trebuie să demonstreze profesionalism și responsabilitate în relația cu mediul de afaceri", a spus Iohannis.
El a admis, totodată, că România are de rezolvat numeroase carențe instituționale, referindu-se la plata impozitelor, la evaziunea sistemică, la povara fiscală ridicată asupra muncii, dar mai ales la fenomenul corupției, care, în opinia sa, subminează subtil, dar sigur dezvoltarea economică.
O altă nemulţumire a şefului statului vizează modul de acţiune al autorităţilor pentru combaterea evaziunii fiscale: "Dincolo de aceste considerente, abordarea că orice contribuabil trebuie tratat ca potențial evazionist, pe care am constatat-o uneori, mi se pare de-a dreptul păguboasă. Să nu se înțeleagă greșit, eu susțin pe deplin combaterea evaziunii fiscale, însă măsurile luate în acest sens trebuie cât mai bine adaptate realității economice și cadrului în care se desfășoară. Mai mult decât atât, să nu uităm că evaziunea fiscală nu este doar problema firmelor ci, într-o anumită măsură, aceasta reflectă și problemele administrative și structurale ale statului".
Iohannis s-a referit şi la modificarea Codului fiscal, aflat în dezbatere parlamentară, act normativ care, după părerea sa, nu trebuie să se concentreze pe scăderea taxelor. "În această privință, consider că nu trebuie să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci și maniera și sustenabilitatea prin care se face relaxarea fiscală de care economia are nevoie. De aceea, trebuie să analizăm Codul Fiscal cu atenție și responsabilitate, tocmai pentru a nu pune în pericol stabilitatea macroeconomică și beneficiile acesteia", a spus şeful statului.
El a mai spus că în privinţa investițiilor publice, a constatat "cu dezamăgire" că acestea sunt tot mai reduse. "Guvernul solicită, paradoxal, spațiu fiscal-bugetar pentru investiții. Dar execuția bugetară este cu mult în urmă în privința cheltuielilor de capital și a proiectelor susținute din fonduri europene", a afirmat Iohannis.
Despre fondurile europene, preşedintele a spus că la acest capitol România are, din păcate, numeroase carențe administrative, care țin rata de absorbție, în prezent, la doar 54%. "Aceasta este, firește, sursă majoră de nonperformanță, ca să nu spun chiar contraperformanță", a subliniat Iohannis.