Dupa Ziua Olteniei, parlamentarii vor si Ziua Ardelenilor

02 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Dupa Ziua Olteniei, parlamentarii vor si Ziua Ardelenilor

Un grup de 33 parlamentari PNL si PMP a depus la Senat un proiect de lege prin care propun instituirea Zilei Ardelenilor la data de 15 mai. Initiativa vine dupa ce, acum trei luni, presedintele Iohannis a promulgat legea prin care se instituie Ziua Olteniei la 21 martie.

Initiatorii spun ca data propusa are o insemnatate deosebita pentru ardeleni. La 15 mai 1848, 40.000 de romani s-au adunat pe Campia Libertatii de la Blaj unde si-au expus revendicarile nationale, sociale, politice si religioase, astfel incit natiunea romana din Ardeal sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si celelalte natiuni care locuiau in aceasta provincie istorica.

"Proclamatia adoptata la Blaj, formulata in 16 puncte, cerea imparatului Ferdinand I al Austriei, caruia toti cei 40.000 de romani adunati pe Campia Libertatii i-au jurat credinta in cadrul adunarii, desi nu ereu obligati, desfiintarea iobagiei, independenta nationala, independenta religioasa, libertatea cuvintului, garda nationala, schimbarea Constitutiei principatului transilvanean, respingerea uniunii fortate a Ardealului cu Ungaria. Era un program de maxima concentrare revolutionara, care pretindea, in esenta, un statut cu totul autonom pentru natiunea romana, ce trebuia sa aiba ca rezultat transformarea Transilvaniei intr-o adevarata tara romaneasca", se arata in expunerea de motive a initiatorilor.

Proiectul de lege prevede ca in ziua de 15 mai autoritatile administratiei publice locale si centrale, ambasadele din strainatate, ONG-urile si institutiile publice de cultura pot organiza manifestari cultural/artistice si stiintifice, iar TVR si Radioul public pot include in programele lor relatari de la aceste manifestari.

De asemenea, proiectul prevede ca sprijinirea logistica/materiala a acestor evenimente se poate face de autoritati, in limita fondurilor disponibile.

Proiectul de lege a fost inregistrat la Senat pe 24 mai, ca prima camera sesizata, forul decizional fiind Camera Deputatilor. 

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră