Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu a scris propria sa "Cronica de Cotroceni", dupa ce Adriana Saftoiu a lansat la finalul saptamanii trecute cartea cu acelasi nume, in care dezvaluie detalii despre Traian Basescu.
Povestind despre perioada referendumului pentru deminterea lui Traian Băsescu, în 2007, fostul consilier prezidențial scrie: "E drept ca justitia incepuse, de putin timp, sa ia in colimator figuri controversate ale vietii politice si economice: Nastase, Patriciu, Voiculescu, Vantu si altii ca ei. Pentru omul politic Traian Basescu situatia era mai mult decat convenabila. Era inca popular, e adevarat, usor erodat dupa atacurile concertate ale trusturilor de presa detinute de faimosii 'moguli'. Toate sondajele indicau o victorie zdrobitoare a presedintelui suspendat, ceea ce insemna si o revitalizare politica dupa revenirea in functie".
Cronica a fost publicată pe site-ul Anticarton.ro, dar Lăzăroiu nu scoate o vorbă despre relația președintelui cu Elena Udrea, subiectul abordat de Adriana Săftoiu. După referendumul din care Traian Băsescu a ieșit ”întărit”, Lăzăroiu își amintește despre ”avalanșa de pomeni electorale demarată de PSD și PNL”, partide decise să recâștige popularitate.
"Punctul de pensie a crescut cu aproape 50% (...). Salariile functionarilor cresteau ca Fat-Frumos din poveste", scrie Lazaroiu, mentionand ca criza financiara se apropia si ca "anul 2008 s-a incheiat catastrofal pentru Romania". "Decizia de taiere cu 25% a salariilor a fost indelung chibzuita, discutata cu guvernul, cu specialistii BNR si anuntata de Presedintel Romaniei. Politicienii se ascunsesera oricum pe sub mese. Toti stiau ca urmeaza urgia. Traian Basescu si-a asumat sa faca anuntul. Stia ca asta il va costa capitalul electoral. Era insa foarte important ca masurile sa fie explicate in asa fel incat revoltele populare, previzibile, sa nu atinga cota de avarie si Romania sa deraieze de pe sine”, explică fostul consilier prezidential.
Sebastian Lăzăroiu, care pentru scurt timp a fost ministru al Muncii, vorbeste si despre al doilea referendum de demitere a presedintelui Basescu, din vara anului 2012.
"De data asta si omul politic Traian Basescu, aflat la cota cea mai joasa de popularitate. Spre deosebire de 2007, suspendarea s-a facut in graba, cu paralizarea unor institutii importante ale statului roman, CCR si Avocatul Poporului, prin ordonante de urgenta. (...) Un presedinte nepopular fusese aruncat in groapa cu lei, cu doi ani inainte de sfarsitul mandatului.
Tensiunea era la fel de mare ca in 2007, doar ca de data asta romanii erau furiosi chiar pe protagonistul procesului de suspendare. Ura era intretinuta mediatic pe toate canalele posibile. Jucand cartea boicotului, referendumul nu s-a validat, dar a urmat inca o perioada de incertitudine in care USL a incercat sa modifice regulile de validare", punctează Lazaroiu.