Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi, la conferința organizată de Academia de Științe ale Securității Naționale pe tema Strategiei Naționale de Apărare a Țării, care sunt priorităţile sale în materie de securitate naţională.
În discursul ţinut la această conferinţă, Iohannis a spus că România a intrat într-o nouă etapă, iar societatea românească începe să redescopere dialogul și echilibrul în locul conflictului.
"Spațiul politic începe să regăsească exercițiul dezbaterii, capacitatea de consens și voința de a lăsa de-o parte interese particulare pentru un interes mai mare, cel național.
Așa a fost posibil ca astăzi să avem Strategia Națională de Apărare, după consultări cu toate instituțiile, cu partidele, cu mediul academic și societatea civilă și ea să fie aprobată de către Parlament. Este ceea ce am promis oamenilor. România nu mai are nevoie de spectacol steril și de zgomot de fond, ci de maturitate în decizii și de acord pe obiective mari și proiecte comune. Acesta este doar începutul", a spus preşedintele.
Seful statului a declarat că, personal, vede câteva priorități până la finele acestui an, toate implicând dialog și parteneriat între diferite instituții. Astfel, el a spus că aprobarea de către Parlament a Strategiei Naționale de Apărare a Țării va trebui, în primul rând, urmată și dublată de un plan de aplicare la nivelul tuturor autorităților vizate, cu atribuții în domeniu. "Tot în aplicarea Strategiei va fi nevoie de un Ghid care să asigure o unitate de abordare și interpretare și să nu lase loc ambiguităților", a adăugat Iohannis.
De asemenea, el a spus că legislația în domeniu trebuie unificată, corelată şi actualizată. "Acest rol revine partidelor și Parlamentului, dar ca Președinte sunt serios preocupat ca România să aibă un cadru normativ coerent, clar și adaptat realităților în materie de securitate națională. În secolul XXI România nu își mai poate permite să opereze decât cu rigoare, iar acest lucru începe de la definirea legislației", a spus şeful statului.
Iohannis a mai spus că este esențial ca angajamentul cu privire la creșterea bugetului pentru Apărare- 2% din PIB- să fie respectat, indiferent de contextul politic sau de orice alte circumstanțe. "Consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, întărirea profilului României în NATO și UE și intensificarea cooperării regionale se numără printre obiectivele naționale de securitate pe care Strategia le afirmă", a adăugat preşedintele.
Citiţi mai multe ştiri din Politică!