Deznodământul în cazul Şova, abia la toamnă

27 Mai 2015
Deznodământul în cazul Şova, abia la toamnă
Comisia Juridică a Senatului a decis astăzi ca procedura în cazul senatorului PSD, Dan Şova, privind cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a acestuia, să fie reluată. Dacă, iniţial, după solicitarea DNA, procedurile parlamentare au durat 2 luni, este de aşteptat ca, păstrându-se acest ritm, Senatul să ia o decizie finală în cazul Şova abia la toamnă. Şi asta deoarece, parlamentarii mai au o lună de de activitate pînă la vacanţa de vară, care începe la 1 iulie şi se încheie la 1 septembrie.

În plus, experienţa anilor anteriori arată că în luna ce a mai rămas până la vacanţa parlamentară, prezenţa senatorilor şi deputaţilor la dezbateri se subţiază de la o săptămînă la alta, lipsa de cvorum fiind invocată frecvent  în cazul neadoptării unor legi sau decizii . 

Propunerea privind reluarea procedurii în cazul Şova a fost făcută în comisie de senatorul PSD Ioan Chelaru, fiind adoptată cu patru voturi pentru, trei împotrivă şi o abţinere. Chelaru a susţinut că "în noile condiții legislative, este necesară reluarea întregii proceduri, de la cererea Parchetului".

Reluarea procedurii înseamnă discutarea cererii DNA şi audierea lui Şova în Comisia Juridică a Senatului, întocmirea unui raport  de către această comisie, care poate fi favorabil sau defavorabil cererii DNA , şi înaintarea acestuia plenului Senatului care va decide prin vot, după ce va asculta şi punctul de vedere al senatorului, dacă aprobă sau nu cererea procurorilor anticorupţie. 

Cu o zi în urmă, conducerea Senatului a cerut Comisiei Juridice să întocmească un punct de vedere, până în data de 2 iunie, referitor la decizia Curții Constituționale prin care a fost declarată neconstituțională Hotărârea Senatului privind rezultatul votului exprimat în urma cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova

Liberalii au reacţionat imediat la decizia Comisiei Juridice, acuzând PSD de chichiţe şi găselniţe dacă nu pentru a-l salva, atunci pentru trage de timp în cazul Şova. 

"Nu pot să explic, pentru că nu înțeleg cum să reluăm o procedură care s-a desfășurat absolut regulamentar, o procedură pe care nu a contestat-o absolut nimeni. Ba, mai mult, avem și un vot consemnat într-un proces-verbal pe care, de asemenea, nimeni nu l-a contestat. E o chichiță, o găselniță a PSD prin care pe de-o parte mai lungește lucrurile, pe de altă parte vor să meargă spre un rezultat pe care și l-au propus, sunt convins, pentru că în urma deciziei Curții se simplifică, în plen, situația domnului senator Șova și a tuturor cererilor de acest fel, pentru că numărul necesar de voturi este mai mic", a declarat Cătălin Boboc (PNL), președintele Comisiei juridice a Senatului.

Boboc propusese în comisie să se dea o nouă interpretare votului din plen în cazul Şova, dar propunerea sa a fost respinsă. Reinterpretarea votului din plen presupunea calcularea cvorumului necesar pentru adoptarea cererii DNA de arestare preventivă a lui Şova  prin raportare la numărul senatorilor prezenţi în plen şi nu la numărul total al senatorilor, conform noilor prevederi ale Regulamentului.

De altfel, regulamentul Senatului a fost modificat prin stabilirea unui cvorum mai redus de ridicare a imunităţii tot în contextul cazului Şova. Astfel, s-a trecut de la  cvorumul de două treimi la majoritatea simplă, după ce la 25 martie, Senatul nu a încuviinţat arestarea preventivă a lui Şova, nefiind întrunit votul majorităţii senatorilor.


Alte stiri din Politic

Ultima oră