Proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor a primit raport favorabil din partea Comisiei comune privind Statutul deputaţilor şi senatorilor şi va intra în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului pentru votul final. Deşi nu s-a cerut procedură de urgenţă, actul normativ a trecut rapid prin procedurile parlamentare, astfel că, la o lună de la înregistrarea în Senat, proiectul de lege este la un pas de adoptare.
Spre deosebire de varianta iniţială, proiectul de lege adoptat de Comisia pentru Statut la 14 mai, a eliminat prevederile ce limitau accesul la pensii speciale al parlamentarilor în cazul cărora s-a decis amânarea aplicării pedepsei pentru o infracțiune de corupție, o infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție sau o infracțiune în legătură cu acestea, săvârșite înainte de încetarea mandatului.
Astfel, conform raportului la proiectul de lege ce va intra în plenul reunit, deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la sfârşitul mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă.
De aceeaşi indemnizaţie vor beneficia şi foştii deputaţi şi senatori, dacă îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară.
Indemnizaţia pentru limită de vârstă se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat/senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată, mai prevede actul normativ.
Nu vor beneficia de indemnizația pentru limită de vârstă, deputații și senatorii care au fost condamnați definitiv pentru o infracțiune de corupție. Iniţial, acest articol prevedea că „nu beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă deputații și senatorii care au fost condamnați definitiv ori s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pentru o infracțiune de corupție, o infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție sau o infracțiune în legătură cu acestea, săvârșite înainte de încetarea mandatului. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistem public, în condițiile legii”. Deputaţii l-au modificat, însă, pentru „armonizare cu legislația în vigoare”.
Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaților și al Senatului și se plătește de către acestea.
Dacă va fi aprobată de Parlament şi promulgată de preşedintele Iohannis, legea va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.