Tradiții și superstiții. Uitătura de deochi. Leacuri. Stingerea cărbunilor. Se aduce apă neîncepută de la izvor, fântână, apă curgătoare. Cu vârful unui cuțit se scot din vatră trei, șase sau nouă cărbuni aprinși și se aruncă în apa din ulcică, unul câte unul, numărându-se de la nouă la unu. La primul cărbune se zice: „ăsta-i de potcă”, la al doilea „ăsta-i de deochi”, iar la al treilea „ăsta-i de mirare, de strigare, de căscare”. Apoi începe descântatul, trăgând mereu în cruciș pe deasupra apei din ulcică. Dacă omul e deocheat, cărbunii se așează la fund, dacă nu, plutesc deasupra apei. Cel deocheat trebuie să bea de trei ori din apă și să se ude cu ea la ochi, tâmple, nas, frunte, inimă și la încheieturi.
Tradiții și superstiții. Uitătura de deochi. Feriți-vă de oamenii cu ochii verzi sau albaștri, de cei cu sprâncenele împreunate, de cei cu ochii injectați, urduroși, de cei cu ochii mari sau, dimpotrivă, de cei cu ochii mici, duși în fundul capului. De asemenea, e bine să vă feriți de oamenii pociți, cu diverse metehne ale trupului, de omul cu părul roșu și de cel spân, dar mai ales, de cei întorși de la țâță și de copiii născuți cu tichii. Toți aceștia te pot deochea numai dintr-o uitătură.
Tradiții și superstiții. Uitatul în oglindă. Nu e bine să se uite cineva seara într-o oglindă, că moare sau orbește ori vede numai stafii. În special copilul, până n-a împlinit un an, nu trebuie lăsat să se uite în oglindă, căci îi vor crește dinții anevoie, va deveni gângav ori va rămâne mut, ori i se va schimba fața și se va face urât. După alții, copilul poate să se deoache singur și va plânge noaptea, iar când va crește mare va deveni curvar.
Tradiții și superstiții. Uitatul în oglindă. La aromâni, copilul nu e lăsat să se privească în oglindă până la vârsta de trei ani, căci riscă să devină epileptic. Femeia îngreunată să nu se uite în oglindă, căci se sperie copilul într-însa și poate căpăta boala copiilor. Nici lăuza nu trebuie să se uite în oglindă, căci i se poate arăta necuratul.
Tradiții și superstiții. Uitatul în oglindă. Să nu te uiți în oglindă cu o femeie ce are menstruație, căci capeți pete pe obraz. Să nu te uiți în oglindă când mănânci, că-ți mănânci norocul. Dacă se uită cineva pe geam sau pe gaura cheii în casa altuia, i se face ulcior la ochi.
Tradiții și superstiții. Uitatul îndărăt. Noaptea, pe întuneric, nu e bine să te uiți îndărăt, căci rămâi cu gâtul strâmb. Cine se uită la găină când ouă, orbește. Când vin flăcăii și fetele mari, la Paști, de la biserică, să se uite în fântână, ca să fie ca apa de frumoși tot anul. Dacă se uită cineva pe fereastră, dimineața, când se trezește, uită cele visate peste noapte.