Tradiții și superstiții. Igiena corporală. Să nu te scobești cu acul în dinți, că se strică sau capeți duhoare în gură. Dacă mănânci gheață ori zăpadă ori țurțuri, faci gâlci. Să nu te speli cu apă din gură, că faci năjit pe gingii sau te urăște lumea. De asemenea, să nu te speli niciodată din tuciul de mămăligă.
Tradiții și superstiții. Igiena corporală. Să nu-ți faci lăutoarea cu apă rece, că faci păduchi și lindini. Când te scalzi și-ți uzi capul, să nu-ți pui îndată cum ieși din apă căciula sau pălăria în cap, pentru că iarăși capeți păduchi. Pruncul nu trebuie alăptat de mumă-sa cu părul despletit, căci capătă bube la gură.
Tradiții și superstiții. Igiena corporală. Să nu dai cu mâna de pe pieptene pe la nas sau pe la gură, că faci bube. De umbli cu pieptenele și nu te speli, apoi de te vei atinge de obraz, ți se va face fața aspră.
Tradiții și superstiții. Igiena corporală. Să nu te uiți prin ciur sau prin sită, că faci bube sau orbești. Unii cred că, dacă pui ciurul ori sita în cap, vei face atâtea bube câte găuri are ciurul, sau faci chelbe ori îți cade părul. Tot astfel se crede în Italia: copilul care se uită printr-o sită capătă atâtea bube câte găuri are sita. În Bucovina se crede că, dacă se uită un copil printr-o sită, va deveni sașiu. Nu e bine să pui coșul sau sita pe cap, că se umple capul de râie.
Tradiții și superstiții. Igiena corporală. Să nu iei gunoiul din vârful măturii cu mâna, că faci sugel sau bube la degete. Să nu cârpești rufe murdare (nespălate), că faci sugel. Copilul mic să nu se șteargă la gură cu cârpele de la șezutul lui, căci, când se va face mare, îi va mirosi gura.
Tradiții și superstiții. Igiena corporală. Să nu mănânci mămăligă necernută, că faci limbariță. Să nu mănânci cu coada lingurii, că faci limbariță sub limbă. Să nu bei apă după ce ai mâncat castraveți ori lapte, că ți se apleacă.