Coarnele cele mai mari ale insectei numite boul lui Dumnezeu (bourel, rădașcă, răgace, cornac, etc.) sunt prinse de băieți la cheotoarea de la cămașă, iar de către fete sunt înșirate ca mărgelele, după ce le-au găurit, ca să nu le curgă sângele din nas, să nu sufere de dureri de cap, să-și recapete auzul, dacă au surzit, și ca să nu-i muște câinii.
Coarnele sau aripile acestei insecte mai sunt purtate de fete în cosițe, ca să aibă păr frumos. Cine va purta picioare de rădașcă în buzunar, va drumări bine și sănătos.
Și în alte țări (Germania, Franța, Italia) coarnele acestei insecte se poartă ca amuletă, spre a fi ferit de boli. De asemenea, la romani, după cum ne încredințează Pliniu, coarnele de rădașcă se atârnau la gâtul copiilor, ca să-i lecuiască. După tradiția din județul Argeș, coarnele de rădașcă, legate la cheotoarea cămășii, îi apără de trăznet.
Prin simbolism magic, bolnavul de ochi se crede că se va face bine dacă va purta la sine un licurici. De asemenea, se crede că orbul își va recăpăta vederea dacă va prinde 9 licurici. Veriguța de ouă, depusă pe crengile de pomi de femela fluturelui numit „inelar”, e numită, după regiuni, „Stupitul cucului” sau „Somnișor”.
Aceste oușoare le poartă, înșirate ca mărgelele, mai ales fetele, ca să aibă noroc în dragoste și ca să nu se prindă farmecele de ele. În Muntenia, copilului care nu poate dormi, i se pun sub pernă, la gât sau în fașă, oușoare de acestea, ca să-i revină somnul.