Tradiţii şi superstiţii. Postul Paştelui. Calendarul străvechi - Joia Albă

27 Feb 2020 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiţii şi superstiţii. Postul Paştelui. Calendarul străvechi - Joia Albă

Ne aflam în plină desfășurare a Săptămânii Albe, interval de timp premergător intrării în Postul Mare, în care se renunță la carne și se mănâncă doar frupt alb. E Joia Albă. Iar albul, dincolo de valențele sale purificatoare, poate fi și aducător de rele, dacă nu se respectă cutumele impuse ale acestei săptămâni.

În Joia Albă femeile îşi curăță toate vasele, pentru ca mâncarea din Postul Mare să nu se „spurce” de la vreo „oală de frupt”. Apoi, spală cămășile, fețele de masă şi așternuturile, ca să rămână dalbe peste an.

Astăzi, interdicțiile și pedepsele sunt aduse de tors și de depănatul caierului. Femeilor le este strict interzis torsul, pentru ca bărbații lor să fie protejați când merg la lucru în pădure. Iar „vârtelnița pentru adunat bumbacul nu se aduce în casă, fiind rea de căpiere”, atât pentru oameni cât și pentru animale.

În unele locuri nu se lucrează nimic, pentru a îndepărta albul malefic, aducător de albeață, de mătreață, de viermi. Joia asta se mai numește Joia Necurată, Joia Nepomenită sau Joia Vlașii, a vraciului ochilor, și este ținută pentru a nu face vreo boală de ochi peste an.

Tot astăzi încep Gadinele, sărbătoare de trei zile, care se ține pentru ca rodul câmpului și al pomilor să nu fie stricat de insecte.

Autor Iulia Gorneanu

https://www.facebook.com/iulia.gorneanu?fref=ts

 

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră