Tradiții și superstiții. Contra gălbinării. Fiera, fiind de culoare gălbuie, se recomanda și ea în trecut ca leac împotriva gălbinării. Astfel, într-un manuscris din a doua jumătate a veacului al XVIII-lea, găsim următorul leac de gălbinare: „Să iai o găină, să-i iei hierea, s-o pui într-un pahar, să-l pui să stea la stele trei nopți și să bea un pahar, și duminică alt pahar, și luni alt pahar”.
Tradiții și superstiții. Contra gălbinării. În prima jumătate a veacului trecut, postelnicul Drăghici recomanda contra gălbinării fiere de gânsac. Urina, din cauza culorii ei galbene, e întrebuințată, din timpurile cele mai vechi până în ziua de azi, ca leac împotriva gălbinării. Ceara, fiind galbenă, se descântă de gălbinare și se dă de băut bolnavului într-un pahar de ceară. Uneori în acest pahar se pune și un galben.
Tradiții și superstiții. Contra gălbinării. Despre fiere, ceară și galben se pomenește într-un alt leac de gălbinare: un medicament din cele mai reputate în popor este „bunul de bou”, care e ca un buburuz ce se găsește în fiere. Se prepară cu rachiu sau vin și se bea într-un păhăruț făcut din ceară galbenă, în fundul căruia se pune un galben.
Tradiții și superstiții. Contra gălbinării. Femeia însărcinată să nu umble cu ceară în sân, căci copilul ce se va naște va fi galben la față toată viața. „Când are gălbinare, bolnavul, ca să se vindece, trebuie să poarte la gât, timp de o săptămână, un fir galben. Să bea apoi apă de pe un galben, pe care trebuie să-l poarte la gât”.
Tradiții și superstiții. Contra gălbinării. Bolnavul de gălbinare „să mănânce o stafidă în care s-a pus un fir de mătase galbenă, care să aibă dimensiunile corpului; când însă gălbinarea e de cea neagră, se cere ca firul să fie de mătase neagră”. Tot pentru culoarea ei galbenă, se întrebuințează contra gălbinării floarea de pucioasă, muiată în rachiu de drojdie, cu care se freacă pe cap bolnavul.
Tradiții și superstiții. Contra gălbinării. La aromânii din Bitolia, mama nu trebuie să stea niciodată cu spatele întors către patul în care e culcat copilul ei, căci altfel se bolnăvește de gălbinare. Ca să-l lecuiască, se întrebuințează următorul mijloc: se leagă copilului marți seara un fir de mătase galbenă în jurul gâtului; alt fir de mătase, de aceeași culoare, se leagă în jurul unei tufe de trandafiri din grădină; miercuri dimineața se schimbă aceste două fire și copilul trebuie să se vindece.