Astfel, norodul practică de mult ceea ce știința abia acum a ajuns să statornicească: pansamentele cu ser, atât de eficace în plăgile atonice-lipsite de vitalitate. Deosebirea este că, în știință serul este obținut în laboratoare și pus în sticle, iar în popor este preparat pe loc, prin sfâșierea unui animal. Dacă procedeul nu e mai civilizat, el nu este desigur mai puțin eficace.
Tradiții și superstiții despre sângele de animale în leacuri. Câinele. Un cățel de abia fătat se spintecă și se înfășoară, cu mațe cu tot, pe o rană cu viermi sau la locul unde s-a rupt vreun os. Tot pentru oase rupte se recomanda odinioară în Bavaria ungerea cu o alifie din fiertura unui cățel tăiat în bucăți, amestecată cu măduvă de bou.
Tradiții și superstiții despre sângele de animale în leacuri. Iepure. Cu sânge de iepure, amestecat cu rachiu de drojdii, se unge pe locul bolnav cel ce pătimește de brâncă. Pentru „înnădușeala” (emfizem pulmonar) se recomandă să se bea sânge cald din inima unui iepure împușcat. La aromâni, când cineva suferă de „plivrit” (pleurezie) i se aplică pe piept pielea caldă a unui iepure jupuit de viu.
Tradiții și superstiții despre sângele de animale în leacuri. Liliac. Cu sângele de liliac, „care-i dă pe nas, când i se strivește capul”, se ung negii și coșurile, spre a-i face să dispară. Tot așa se procedează și în Boemia.
Tradiții și superstiții despre sângele de animale în leacuri. Oaie. Sângele de oaie, amestecat cu săpun și cu baligă de cal roșu, fiert laolaltă cu vin alb și căruia i se adaugă apoi untdelemn sau untură proaspătă, se recomandă, într-un manuscris de la sfârșitul secolului al XVII-lea, ca leac pentru scrântituri.
Tradiții și superstiții despre sângele de animale în leacuri. Pisica. O pisică neagră, spintecată de vie, se pune sângerândă la buba neagră. Diferite umflături se vindecă cu sânge din coada unei pisici negre. Pentru epilepsie se crestează urechea unei pisici negre și o picătură de sânge se bagă în gura bolnavului. Pentru friguri se pun 3 picături de sânge de pisică neagră pe o bucată de pâine și se mănâncă.
Tradiții și superstiții despre sângele de animale în leacuri. Porc. Cu sângele porcului tăiat de Crăciun e bine să te brezezi, ca să fii ferit de bubat.
Tradiții și superstiții despre sângele de animale în leacuri. Șoarece. Șoarecele golaș, adică până nu face ochi și până nu are păr, îl crăpi pe burtă de viu și-l pui deasupra luminii la ochi, pentru durere de ochi. În județul Muscel se vindecă negii cu sânge de șoarece.
Tradiții și superstiții despre sângele de animale în leacuri. Țap. Sângele de țap amestecat în mâncare, se dă, la aromâni, ca leac contra dezinteriei. Exact același remediu, însă amestecat cu vin, îl recomanda acum 19 veacuri medicul grec Dioscoride.