Tradiții și superstiții. Scuipatul. În special deochiul, ale cărui efecte sunt așa de dăunătoare sănătății omului, și cu deosebire a copilului, trebuie alungat prin scuipare. Sperietura, fiind opera diavolului, omul speriat își scuipă de 3 ori în sân, ca să-l alunge și să nu se lipească nimic de el. În Bucovina i se recomandă celuia ce s-a speriat de ceva să scuipe și să-și rupă degrabă cheotoarea de la cămașă și gura cămășii până jos, ca să nu se prindă necuratul de el.
Tradiții și superstiții. Scuipatul. Dacă se vorbește de o boală, scuipă-ți în sân, ca să nu se lipească boala de tine. Când vorbește cineva de un nenorocit, de un orb sau olog, ori despre un mort, și te compară cu el, fără să adauge: „nu fie de-o măsură!”, atunci scuipă jos, ca să nu ajungi și tu în starea celuia.
Tradiții și superstiții. Scuipatul. Nu e bine să treci seara pe la hotar. Dar dacă ești nevoit să treci pe acolo, scuipă jos ca să nu te pocnească ceva. Când calci într-o tăvălitură de cal (locul unde s-a tăvălit calul), să scuipi în acel loc. Dacă a căzut cineva într-un loc, să scuipe jos și nu va mai călca acolo. Se presupune că necuratul i-a pus piedică sau l-a împins să cadă: scuipând însă, diavolul fuge.
Tradiții și superstiții. Scuipatul. În județul Prahova: „La noi e obiceiul că, dacă stă omul în câmp, pe iarbă, când se scoală, scuipă în locul unde a stat, de trei ori, căci, dacă trece cineva pe acolo și calcă, în acel loc, îi ia puterea. Când întâlnești la drum un popă, zvârli în urma lui un șumuiog de fân sau de paie și zici, făcând gestul scuipării: „Ptiu, piei drace!” Tot la fel fac și sașii din Transilvania, când le iese în cale un popă român.
Tradiții și superstiții. Scuipatul. Când se lovesc doi copii cap în cap, trebuie îndată fiecare să scuipe jos. Când doi copii se măsoară unul cu altul, să scuipe jos, căci altfel se măsoară șarpele cu ei și trebuie să moară.
Tradiții și superstiții. Scuipatul. Când cineva te numără, să scuipi jos și să zici; „ptiu, afară de mine!”, căci altfel e primejdie de moarte. Când se scoate copilul din scăldătoare, se scuipă în ea ca să rămâie tot răul în apă și să nu se prindă necuratul de copil.
Tradiții și superstiții. Scuipatul. Când ai pierdut din ochi un lucru care mai adineauri era lângă tine, se crede că diavolul a pus coada pe el și te împiedică să-l găsești. Copiii recurg atunci la un fel de conjurare a diavolului. Scuipă în palma stângă, fac apoi cruce cu dunga mâinii drepte și lovesc în palmă zicând: „Scoate, drace, ce-ai furat/Că te-oi bate spânzurat/Cu fiarele plugului/Pe părțile dosului!” Încotro sare scuipatul, într-acolo trebuie căutat lucrul pierdut.