Tradiții și superstiții. Recunoașterea strigoilor. Strigoiul, dacă a fost acoperit cu ceva, țolul sau pătura ori învelitoarea de pe dânsul e cu totul mâncată de acesta. Ca să afli dacă ai avut un strigoi în famile trebuie să mergi la mormintele unde sunt îngopate neamurile tale. Dacă unul dintre morminte e ceva mai scufundat, adică la un nivel mai jos decât al celorlalți morți și are o gaură la un capăt, e clar că acolo își face veacul un strigoi, care iese noaptea prin acea gaură.
Tradiții și superstiții. Recunoașterea strigoilor. Oamenii, ca să dovedească pe mortul care e strigoi, iau un armăsar negru și se duc cu toții, satul întreg, în curtea bisericii sau la cimitir. Armăsarul sare peste toate gropile, numai peste groapa strigoiului nu vrea să sară. Atunci oamenii caută în groapa aceea și găsesc mortul-strigoi așezat într-o rână și cu mâna sub falcă.
Tradiții și superstiții. Recunoașterea strigoilor. Ca să scape de strigoi, îl dezgroapă, îi înfig un fier sau o frigare, un par sau un țăruș în inimă și mânjesc cu sângele din inima strigoiului pe cel bolnav, care-și recapătă sănătatea. După aceea, îl iau pe strigoi, îl trec peste hotar și-l ard. Cei care sunt bogați, dezgroapă strigoiul, îi taie inima, toarnă vin fiert peste el și pun pe popa să-i citească.
Tradiții și superstiții. Recunoașterea strigoilor. Alții, după ce-l dezgroapă, îl spintecă, îi scot ficații și inima, le ard pe foc de se fac cenușă, iar cenușa, amestecată cu apă, se dă de băut tuturor acelora care fac parte din neamul strigoiului.
Tradiții și superstiții. Recunoașterea strigoilor. Să mai amintim ceva despre strigoii și strigoaicele vii. În noaptea de Sf. Gheorghe, mai ales, umblă strigoii și strigoaicele ca să ia mana de la vaci și chiar puterea de la oameni. De aceea, înspre seară, fiecare om pune la ușa grajdului câte o creangă de rug, adică de măceș, ca să-i împiedice pe strigoi de a intra.
Tradiții și superstiții. Recunoașterea strigoilor. Cine, în acea noapte stă în grajd, sub o grapă cu colții de fier, vede strigoii când vin și-i poate chiar înhăța. De multe ori, strigoaica vine să fure tot grâul din șura omului și, cum nu poate să-l ducă singură, cheamă broscoii în ajutor.
Tradiții și superstiții. Recunoașterea strigoilor. Atunci, tot neamul broștesc, cu gura cât o șură, aleargă la chemarea ei. Cu sutele și miile vin, ca frunza și ca iarba, și fiecare broască duce în gura ei câte o grămăjoară din bucatele omului, de-l lasă lipit pământului.