Tradiții și superstiții. Buzele și sărutul. Se recomandă celor ce au buzele crăpate să sărute oala cu unt luni dimineața, în săptămâna postului mare care urmează după duminica lăsatului de brânză. Cine are buzele umflate e bine, după cum se crede în Bucovina, să sărute un brotac, că-i trece. Acest mijloc de vindecare se datorează credinței că, după cum broasca purifică apa în care stă, absorbând toate necurățeniile ce se află acolo, tot astfel va absorbi veninul din buzele umflate.
Tradiții și superstiții. Buzele și sărutul. Pentru a scăpa de friguri, să prinzi brotacul pe care-l vezi pentru prima oară primăvara, să-l săruți pe spate și să-l dai peste cap. Această transmisie a bolii asupra unui animal sau asupra unei alte persoane, prin sărut, o constatăm și în următoarele leacuri recomandate.
Tradiții și superstiții. Buzele și sărutul. Pentru a scăpa de guturai, e bine ca bolnavul să sărute pe cineva pe spate, fără ca acesta să știe. Cel ce pătimește de tuse măgărească, ca să se vindece, e bine să sărute un măgar sub coadă. În Germania se sărută un măgar pentru a scăpa de durerea de măsele. Pliniu recomandă să se sărute un catâr pe nas, spre a se vindeca de guturai. Marcellus Empiricus prescrie acest mijloc pentru vindecarea mirosului în nări.
Tradiții și superstiții. Buzele și sărutul. Nu e bine să se sărute un copil când doarme, că i se ia somnul. Să nu se pupe tălpile copiilor mici, căci nu cresc repede (Suceava). Tot așa se crede și în Germania. Copilul mic să nu se sărute pe palmă, căci se face tâlhar. Nu e bine ca mama să-și sărute copilul pe ceafă, căci se va face rău (Bucovina).
Tradiții și superstiții. Buzele și sărutul. Copilul mic să nu se sărute nicodată la șezut, căci, făcându-se mare, va întoarce dosul celui care l-a pupat. Aceeași credință o au și germanii. Când îți muști limba, ai un dușman care te vorbește de rău. Ca să înceteze a vorbi, apuci un nasture de la cămașă și-l strângi între dinți.