La 18 ani de Underworld, concert Dead Ceaușescus!

28 Feb 2022 | scris de Alex Revenco
La 18 ani de Underworld, concert Dead Ceaușescus!

Vineri 4 Martie sărbătorim majoratul clubului Underworld! Cum altfel decât cu un concert punk cu tovarășii de la The Dead Ceaușescus!

În fotografia de mai sus, de la stânga X-ul - tobe, Bitză - chitară, George - bass, Gabby - voce, Teo - audio/video.

Iată ce ne-a spus Gabby (Molotov) despre concert- Cine ar fi crezut pe 4 Martie 2004 cand am deschis Underul (Primul Club Punk din Bucuresti) in subsolul de la Kogalniceanu o sa ne vedem dupa 18 ani la Majorat?! Pandemia aproape ne-a rapus dar se pare ca am trecut si peste asta, acum vine razboiul dar punkul si undergroundul sunt greu de ucis si refuza sa dispară! Haideți la distracție la un Congres Punk Rock! Acces public- 19.00, biletul de intrare are preț studențesc- 20 lei, Concert -aproximativ 20.30- 22.00. Accesul se face conform normelor in vigoare, certificat verde etc.

Gabby (Molotov), care se ocupă de club este un personaj fascinant în muzica de la noi, cu o experiență unicat în SUA. În ’83, când abia terminase liceul şi intrase la Construcţii, a fugit din ţară cu un unchi la un alt unchi, care locuia în Grecia. A stat două luni acolo şi-a lucrat ca ajutor de mecanic, dar nu i-a plăcut. Aşa c-a plecat în SUA, unde mergea unchiul cu care fugise  – soția lui era deja în New York. Cum dura mai mult să-i facă cineva chemare, Gabby a ajuns mai întâi în Massachusetts prin World Council of Churches.

 După ce unchiul lui s-a stabilit în New York, Gabby s-a mutat şi el acolo şi-a dormit vreo lună jumate la el pe canapea, apoi într-un demisol, la altă familie de români. A fost iar ajutor de mecanic, a lucrat pe taxi, în construcţii sau într-o fabrică „de făcut board-uri pentru calculatoare”.

Era fascinat de scena muzicală, așa că „m-am apucat de formații”. „Până la Molotov Cocktail, am cântat într-o grămadă de trupe. Micuţe, obscure, majoritatea de punk. În ’91, a înființat cu-n tip şi-o tipă Molotov Cocktail, cu care, în același an, a trecut de o audiţie şi-a cântat prima oară la CBGB’s – clubul de punk cu o capacitate de 271 de persoane înființat de Hilly Kristal, unde s-au lansat multe nume mari, precum Ramones, Patti Smith, Talking Heads sau Blondie.

În ’92, Gabby s-a angajat la CBGB’s, unde a lucrat 14 ani. Mai întâi ca stage manager, apoi ca inginer de sunet. În paralel cânta cu trupa.  În ’94, formaţia a scos un single – Jerks In Progress – cu Jello Biafra de la Dead Kennedys. „Avea label-ul lui independent, faimos în toată lumea – Alternative Tentacles. A fost big deal pentru noi, ne-a pus pe hartă. Am început să mergem în turnee, chestii, nebunii”. Molotov Cocktail a scos apoi primul album, la CBGB Records – United Colours Of Poverty and Shame (1999). „Ni l-a scos Hilly și pe al doilea album – Once Upon A Time In America (2002). „

Cum era la CBGB’s?

Era cel mai dirty club. Atmosferă frumoasă, toată lumea care lucra acolo era mişto. Salariul nu era bun, era below average. Eu, lucrând la sunet, a fost mai uşor, că mai plecam într-un turneu cu o formaţie cu care câştigam foarte bine, trupele care cântau mai dădeau tips, că suna super bine sunetul. CBGB’s a fost renumit pentru sunet, era cel mai tare dintr-un club mediu. Era o fabrică de muzică. Şapte zile, şapte formaţii pe seară. 49 pe săptămână. Hai nu 49, dar 40 sigur. Headliner-ii mari cântau cu încă două-trei formaţii, în rest era build de cinci-şase formaţii.

De ce te-ai întors în România?

Pentru că Giuliani a transformat un oraş cu caracter în Disneyland, ca să vândă tot. Se închisese şi CBGB’s (n.r. – în 2006), totul era scump. Mulţi prieteni au plecat. S-a îmbolnăvit şi taică-miu. Nu era de job. Eram patru sunetişti la CBGB’s şi toată lumea voia să ne angajeze. Aveam multe cereri de turneu, dar nu-mi mai ardea să stau toată ziua în microbuz sau în autobuz, în fiecare zi în alt oraş. Mai ales că nu era formaţia ta. Te întorci acasă, nu mai ai prietenă. După 15 ani, nu-ţi mai arde. Când ai 20, îţi arde să faci asta. Aici, [în Bucureşti], am barul meu, sunt mai relaxat.

Ce-ai făcut când te-ai întors în România?

Am redeschis barul (n.r. – Underworld s-a deschis iniţial în 2004, când a investit Gabby în el, şi s-a închis în 2006).Printre trupele si artistii care au cantat pe micuta scena (de langa wc) se numara: Zob, Pavilionul 32, Emil, Luna Amara, Coma, M.S.,Pistol cu Capse, Sport Sangeros 3, Blazzaj, Dance Trauma, Dead Ceaușescus, Oliver, The Amsterdams, El Negro, H8, Niste Baieti, Pacha Man, Raku, Travka, Urma, Zebre, Cobe, Recycle Bin, La Plebe, Molotov Cocktail, Rotting Christ, Questions, si multi alti artisti din tara si strainatate.

 În 2008 l-am redeschis ilegal pe lângă Piața Matache. Era punkoteca Underworld în exil. Deschideam la început numai vinerea şi sâmbăta şi după aia şi duminica, că voia lumea să vină. Făceam şi concerte acolo, într-o sufragerie din asta. După aia am zis să intrăm iar în legalitate și din aprilie 2010, suntem pe Str Colței nr. 48”.

Cu sprijinul www.scena9.ro/ După 25 de ani de punk: „We are still angry old men”.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră