Exclusiv: Călin Pop vorbeşte despre “Ritual de iarnă”, al doilea album solo

21 Dec 2015 | scris de Alex Revenco
Exclusiv: Călin Pop vorbeşte despre “Ritual de iarnă”, al doilea album solo

La Soft Records a apărut “Ritual de iarnă”, al doilea album solo compus şi interpretat vocal şi la toate instrumentele de Călin Pop. Doar pe ultima piesă, "Ghiocei", apare – în premieră – o scurtă partitură vocală susţinută de fetiţa sa, Ambra Călina Pop. Tot el este şi inginerul de sunet şi cel care a efectuat masteringul pentru editarea pe CD. Cu această ocazie, Călin Pop a acordat un interviu, în exclusivitate site-ului mariustucă.ro. Dar înainte să citeşti interviul, ascultă aici "Bruma", prima piesă de pe noul album.

Un album de iarnă, cu muzica & versurile Călin Pop. Ce poţi spune despre el ?
-E mai mult decât un album de iarnă. E un ritual. Este, dacă vrei, continuarea logică a piesei "Iarna" apărută în discografia Celelalte Cuvinte în 1990. Fiind născut în decembrie, primele poveşti de amor copilăreşti s-au întâmplat tot atunci. Aşa că eram dator acestui anotimp cu cel puţin un album!

Ce cred colegii de formaţie despre această "escapadă", al doilea album solo? În contextul în care noul disc Celelalte Cuvinte este, de ani de zile, creionat dar nefinalizat?
-Colegii ştiu despre înregistrările mele în joaca de acasă şi nu există discuţii şi nici controverse, ei chiar au ascultat câteva cântece. Dimpotrivă, aceste lucruri îmbunătăţesc tonusul trupei. Nefiind atât timp de repetat (stiţi cu toţii că nu ne ocupăm doar de cântat) e bine că pregătim un nou album pentru anul viitor care este şi aniversar (35 de ani!) plănuit cu concerte în acest sens.

Cum a ajuns Moşu' Lungu, un om dedicat trup şi suflet jazzului, să sprijine proiectele solo ale unui rocker ?
- E o întrebare bună, care mi-o pun şi eu câteodată! Florian Lungu, zis şi "Moşu" (care a fost după câte ştiu, unul dintre mentorii lui Moţu Pittiş) a auzit accidental înregistrările mele la o adunare de prieteni comuni din Bucureşti, cărora le trimiteam experienţele muzicale personale, ca să ne bucurăm împreună de ele . Cred că apropierea vine şi din pasiunea comună, poate chiar bolnavă, pentru acest anotimp, care devine tot mai mare, pe măsură ce culoarea neagră stă tot mai tare la pândă ca să ne încolţească pe toţi ...

Intenţionezi să promovezi noul disc la Bucureşti ?
-Având în vedere faptul că nu există idei de carieră solo, totuşi sunt dator fanilor şi publicului nostru şi al meu cu măcar o apariţie publică la fiecare realizare discografică. Doresc să menţionez pe această cale că apariţiile sunt irepetabile. Astfel, în 2014 doar Oradea a avut parte de lansare-concert Călin Pop, la primul album personal experiment numit "Undeva". De această dată, eu cred că Bucureştiul merită exclusiv acest lucru şi asta pentru ca să se înţeleagă clar că nu doresc să neîndreptaţesc pe niciun fan de al meu, de al nostru.

Când va fi lansarea ?
-Anul viitor va fi, sper pe la capătul lunii ianuarie. Am pierdut prieteni nu demult şi nu mă aflu, acum, în stare să susţin vreo cântare în Bucureşti. De asemenea doresc să menţionez că acel concert Celelalte Cuvinte din 27 noiembrie, de la Hard Rock Café, era aranjat cu trei luni în urmă şi l-am făcut cu o grea inimă. Iar albumul, nefiind de colinde, cred că poate fi susţinut oricând, fiind vorba de iarnă, în general.

Cum va fi concertul de la Bucureşti ? Călin Pop şi iarna, cu voce & chitară ?
-Concertul şi conceptul este "o voce, o chitară, o poveste" plus alte surprize pe care fanii nelipsiţi le vor descoperi la fata locului!

Ce au în plan “cuvintele” pentru 2016?
Celelalte Cuvinte se apropie de a zecea apariţie discografică şi suntem mândri ca nu am facut şi nici nu vom face vreun compromis vreodată ! Mai e pe "rol" şi un disc audio live, concertul aniversar de la Sala Palatului din 2011, cel de 30 de ani. Anul viitor va fi marcat de asemenea de un disc "Tată -fiu" cu super talentatul fiu Marius Pop şi mă bucur că ideea a pornit de la el, în exclusivitate...

Alte stiri din Muzica

Ultima oră