Eurovision 2024: Joost Klein, candidatul olandez, exclus din competiție

11 Mai 2024
Eurovision 2024: Joost Klein, candidatul olandez, exclus din competiție

Joost Klein, reprezentantul Olandei, nu va putea concura în finala Eurovision în această seară de sâmbătă. Cu o zi înainte, organizația menționase un „incident” în care era implicat cântărețul olandez, scrie Le Figaro

Joost Klein, reprezentantul Olandei, a fost exclus sâmbătă de la Eurovision de către organizație. Vineri seara, cântărețul olandez nu a putut să-și repete piesa „Europapa” în timpul importantului general din ajunul finalei Eurovision, organizația invocând un „incident” .

„Poliția suedeză a investigat o plângere făcută de o femeie din echipa de producție în urma unui incident care a avut loc după prestația în semifinala de joi seară ”, a explicat EBU într-un comunicat. „În timp ce procedurile legale continuă, nu ar fi potrivit ca acesta să continue să participe la concurs ”.

Pe de altă parte, EBU exclude orice implicare a „unui alt artist sau membru al unei delegații ” în acest incident. Circulau zvonuri despre o ciocnire cu membrii delegaţiei israeliene .

„Investigația asupra unui presupus incident care îl implică pe Klein nu este încă finalizată ”, a indicat asociația olandeză de radiodifuziune publică (AVROTROS).

„Asta înseamnă că Joost nu este autorizat să repete” , după ce nu a participat deja la o primă repetiție după-amiaza, a precizat ea, indicând că a fost în „discuții permanente” cu Uniunea Europeană a Audiovizualului (UER), care supraveghează competiție.

„În prezent investigăm un incident care ni s-a raportat cu privire la artistul olandez. Nu va repeta până la o noi ordine ”, a declarat după-amiaza Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), care supraveghează competiția, fără a oferi mai multe detalii despre natura incidentului.

Controverse în jurul participării israeliene

Cea de-a 68-a ediție a Eurovision, un concurs de cântece care își propune să fie apolitic, este marcată de controverse legate de participarea Israelului, calificat în finală, pe fundalul războiului din Gaza. La Malmö, aproximativ 12.000 de oameni au manifestat joi împotriva intrării Israelului în competiție.

În timpul primei repetiții de vineri, Joost Klein a defilat cu ceilalți participanți la concurs, dar apoi nu a urcat pe scenă când i-a venit rândul. La sfârșitul semifinalei de joi seară, tânărul de 26 de ani și-a exprimat dezacordul cu privire la a fi plasat lângă reprezentantul israelian Eden Golan, acoperindu-și în special fața cu steagul olandez în mai multe rânduri.

Cu costumul lui Klein albastru, cu umeri largi și părul peroxid, interpretează „Europapa” , un imn către Europa și unitate. Potrivit televiziunii publice SVT, „incidentul” menționat de EBU a fost o confruntare între Joost Klein și un fotograf.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră