În această seară, în Sala Mare a Teatrului Național, de la ora 19:00 are loc un spectacol in memoriam Aurelian Andreescu.
Prezentat pentru prima dată publicului anul trecut, proiectul este inițiat și conceput de Aurelian Temișan care declara la momentul premierei: „Concertul își propune să celebreze existența și vocea artistului, a celui ce «va fi veșnic pe pământ» prin moștenirea muzicală lăsată în urmă. Spectatorii sunt transpuși, pentru câteva zeci de minute, într-o lume vizuală și sonoră a celui ce a fost Aurelian Andreescu”.
Pentru cel de-al doilea concert „Oameni – Tribut Aurelian Andreescu”, Aurelian Temișan va urca diseatră, pe scena Teatrului Național, alături de compozitori și cântăreți invitați să interpreteze live, în preajma Zilei Internaționale a Femeii, cele mai frumoase declarații de dragoste muzicale, șlagărele interpretului Aurelian Andreescu.
Aurelian Temișan și invitații săi vor fi acompaniați de trei orchestre, sub bagheta dirijorului George Natsis. Din repertoriul concertului fac parte piese care au făcut istorie în muzica ușoară românească, precum „Oameni”, „Copacul”, „Tu ești primăvara mea”, „Fluierând pe stradă”, „Dorul”, „Cântec de leagăn”, „Ar fi de ajuns”, „Și plouă” sau ”De ieri, până azi”.
Aurelian Andreescu
„Aurelian avea capacitatea unică de a imprima oricărei melodii darul său, harul său, de aceea orice cânta el era hit sau devenea hit. A fost de neînlocuit.” Aura Urziceanu
Daniela Caraman Fotea l-a inclus în categoria Greii muzicii ușoare românești: “Repertoriul lui Aurelian Andreescu (12 mai 1942, București – 22 iulie 1984, Constanța), axat pe melodiile la modă în acea vreme (Elvis Presley, Cliff Richard) i-a adus contracte, angajamente în barurile elitiste din capitală și de pe litoral. Nu se știe cine i-a spus într-o zi: Decât să fii micul Presley n-ar fi mai bine să fii marele Andreescu? L-a ascultat și s-a îndreptat și spre creația românească. La Festivalul național de la Mamaia a debutat în 1963 cu piesa În tot ce e frumos pe lume de Elly Roman. Acolo a cântat și în duet cu…Dan Spătaru melodia lui Ludovic Dizzi Cine poate ști (nu în concurs ci la concertul de închidere al festivalului). În scurtă vreme va deveni vocea primă a muzicii ușoare naționale. Și va rămâne, chiar până azi…
Repertoriul său oferit de compozitorii noștri este greu de cuantificat: sunt sute de melodii. Din cariera solistului nu putea lipsi nici trupa teatrului de revistă Constantin Tănase unde se angajează în 1965 și cu care face turnee în toată Europa, Israel, Cuba. Nu renunță însă la aparițiile de pe scenele localurilor reprezentative din București și de pe litoral.
În 1968 ocupă locul al treilea la festivalul internațional al cântecului de la Sopot- Polonia. Face parte din echipa care a reprezentat România în vederea cuceririi Cupei Europei, împreună cu Aura Urziceanu și Mihaela Mihai, la Knokke- Belgia (1971). În 1973 reprezintă România la Olimpiada cântecului de la Atena și cântă în deschiderea recitalului lui Johnny Hallyday.
Între timp continuă seria înregistrărilor pentru Radio și Electrecord. Numărul lor a depășit 600; multe devenite șlagăre și chiar evergreen-uri în scurtă vreme de la lansare. Numesc Oameni de Marius Țeicu și Tu ești primăvara mea de Florin Bogardo, a căror interpretare a rămas neegalată până în zilele noastre. Trei discuri Electrecord îi poartă numele, editate în 1973, 1986, 2002. A plecat dintre noi în urma unui stop cardiac.
Alte piese șlagăr din repertoriul lui Aurelian Andrescu: În tot ce e frumos pe lume de Elly Roman, Ai trecut iar pe strada mea (Ramon Tavernier), Nu cred în stele (Vasile V. Vasilache), Mi-ai spus că mă iubești (Mișu Iancu), Daniela (Marcel Dragomir), Merit eu (Vasile Veselovschi), Nu mai citi (Horia Moculescu), Ana (George Grigoriu), Când vei veni iar lângă mine (Alexandru Mandy), De ieri până azi (Laurențiu Profeta), Te-ai schimbat (Petre Mihăescu), Și ploua (Radu Șerban) … și multe, multe altele”.
„Aurelian Andreescu a fost probabil cel mai valoros interpret pe care l-a avut muzica ușoară românească din timpul său, și nu numai. Cânta pentru satisfacția sa. Avea vocea tremolată, viguroasă, încânta publicul pe care l-a iubit și respectat totdeauna. Era echilibrat și avea sufletul nobil.” Temistocle Popa
Aurelian Temișan
Cu o voce greu de confundat, Aurelian Temișan și-a făcut debutul pe scena Festivalului Național de Muzică Ușoară de la Mamaia, în 1989. Un artist polivalent ce jonglează ușor cu ipostazele de actor, om de televiziune și solist, Aurelian Temișan s-a menținut în topul preferințelor muzicale pe parcursul unei cariere de 30 de ani. Cu o energie echilibrată, caldă, pozitivă și plină de umor, Aurelian tinde „să fie omul potrivit, la locul potrivit” reușind spectaculos, la fiecare apariție, să ofere publicului energia de care are nevoie, îmbinând piese de referință din muzica internațională cu celebre cover-uri românești și piese proprii. Biletele sunt 54,50 lei (acces general) si se găsesc la Casa de bilete a Teatrului Național București.