Dacă temperaturi de -15 sau -20 de grade vă fac să plângeţi, atunci gândiţi-vă că oamenii de ştiinţă au descoperit că suntem mai fericiţi cu cât ne este mai frig, relatează redonline.co.uk. Ei, parcă vă simţiţi mai bine, nu?
Conform unui studiu realizat de Yoshiro Tsutsui, de la Universitatea din Osaka, intitulat „Weather, Climate and Society”, atingem fericirea maximă la 13, 9°C. Alte variabile meteorologice, precum umiditatea, viteza vântului, precipitațiile și soarele, nu afectează în mod semnificativ starea de fericire. Studiul s-a concentrat pe modul în care schimbările meteo de zi cu zi afectează persoanele care trăiesc într-o singur loc. Influenţa temperaturii asupra stării de fericire depinde şi de sex, vârstă și studii, bărbaţii find mai sensibili la temperatură decât femeile.
Conform studiului, starea de fericire este afectată mai mult de temperatura orară curentă decât de temperatura medie a zilei. Studiul a fost realizat pe parcursul a 5 luni, iar subiecţii au fost 75 de absolvenţi şi studenţi ai Universităţii din Osaka.
Alte studii arată că vremea rece ne ajută să slăbim. Cercetările au arătat că în organismul nostru există mici rezerve de grăsime brună care se transformă în energie, iar arderea acesteia este provocată de frig. Şi puteţi profita de acest lucru, nu expunându-vă direct la temperaturile scăzute de afară, ci începând cu duşuri alternative reci şi calde. După care, renunţaţi la a vă înfofoli, puneţi-vă mai puţine haine şi ieşiţi afară.
Ca şi mâncarea prea multă sau lumina electrică, la fel şi încălzirea constantă pe timpul iernii poate să ne îndepărteze de habitatul nostru natural. „Orice alt animal suferă în fiecare an de frig şi deficit de calorii. Aşa cum ne-am dezvoltat apetitul pentru dulciuri, aşa ne-am dezvoltat şi pofta pentru căldură”, spune Ray Cronise, fost specialist NASA, care a studiat frigul şi arderea grăsimilor.
Şi Kevin Planche, un celebru chirurg american şi specialist în medicină sportivă, a explicat anul trecut într-o revistă pentru femei, că la frig, organismul nostru face un efort mai mare pentru a se încălzi, ceea ce duce la creşterea secreţiei de endorfine, care ne fac mai fericiţi.