Un fotomodel american a fost obligat să suporte amputări la ambele picioare din cauza unei infecţii declanşate de folosirea unor tampoane superabsorbante, relatează metro.co.uk.
Lauren Wasser, în vârstă de 29 de ani, a făcut şoc toxic (TSS) în 2012 după ce a folosit tampoane super-absorbante în timpul menstruaţiei. Ea spune că, deşi îşi schimba regulat tamponul, apăruseră deja primele semne ale infecţiei. Aceste simptome eu evoluat rapid ducând în cele din urmă la un atac de cord masiv și conectarea ei la aparate.
Gangrena s-a extins la ambele picioare, fiind nevoie de o amputare sub genunchi a piciorului drept și a degetelor de la piciorul stâng. Săptămâna trecută, însă, a fost nevoie şi de amputarea piciorului stâng de sub geninchi, după ce infecția a continuat să se extindă.
Fotomodelul din Los Angeles a dezvăluit luna trecută că "inevitabil" își va pierde cel de-al doilea picior pentru că simţea o "durere zilnică ciudată" ca rezultat al TSS. "Viața va fi atât de diferită. Sunt într-o stare de spirit excelentă și pregătită pentru următorul capitol din viaţa mea", a afirmat ea pe Instagram. După dubla amputare de sub genunchi, ea va continua s[ mediatizeze riscurile potenţiale asociate tampoanelor.
Simptomele lui Lauren au apărut după ce a folosit un tampon la vârsta de 24 de ani. Fotomodelul a fost găsit inconștient, pe podeaua dormitorului de poliţiştii chemaţi de mama sa, îngrijorată că nu mai ştia nimic de ea. Dusă la spital, medicii au constatat că avea 41,6 C febră. Ea a făcut atac de cord, iar organele au început să-i cedeze. După ce au aflat că a folosit tampoane şi i s-au făcut mai multe teste, Lauren a fost diagnosticată cu TSS. Între timp, a făcut gangrenă şi a fost nevoie de amputare.
Modelul, care folosește acum o proteză din aur pentru picior, încearcă să impulsioneze legislația îndemnând institutele naționale de sănătate să ajute la testarea produselor de igienă feminină pentru a stabili dacă acestea sunt sigure.
Lauren pledează pentru Legea Robin Danielson, numită aşa după o femeie care a decedat în 1988 de TSS, în care se cere companiilor de produse de igienă feminină să precizeze exact ce conţin produsele lor și efectele pe termen lung asupra sănătății celor care le utilizează.
Din păcate, proiectul de lege a fost respins de 10 ori. Acest lucru nu a oprit-o, totuși, pe Lauren, ci a încurajat-o să vorbească mai mult despre această boală şi să avertizeze femeile aflate într-o situație similară.Mai mult, ea şi-a continuat cariera de fotomodel, defilând pe podiumul de la New York Fashion Week din februarie 2016, cu o proteză la un picior.
Ce este sindromul șocului toxic?
Sindromul șocului toxic este o afecțiune rară, dar care pune viața în pericol, provocată de pătrunderea bacteriilor în organism și eliberarea de toxine dăunătoare. Sindromul șocului toxic afectează în fiecare an aproximativ o persoană din 100.000 de femei. Apare atunci când bacteriile, care trăiesc pe piele, invadează sângele și produc toxine periculoase. Simptomele încep de obicei cu febră bruscă, de peste 38.9C .
Acestea pot evolua până la: simptome asemănătoare gripei, cum ar fi dureri de cap, frisoane, dureri musculare, dureri în gât și senzație de tuse, diaree, stare de rău, o erupție cutanată asemănătoare arsurilor solare, pete albe la ochi,pe buze și limbă, care devin roşii, amețeli sau leșin, dificultăți în respirație, confuzie, somnolență. Femeile sunt cel mai expuse riscului de a contacta TSS în timpul menstruaţiei, în special dacă folosesc tampoane.