Un nou studiu arată că ADN-ul unei persoane este irelevant atunci când vine vorba de alegerea unei diete potrivite. Studiile anterioare susțineau că nivelul insulinei sau anumite gene pot interacționa cu tipul de dietă al unei persoane și, în cele din urmă, influențează eficacitatea pierderii în greutate, relatează techtimes.com.
Cercetătorii de la Universitatea Stanford au pornit de la această premisă atunci când au studiat peste 600 de adulţi supraponderali, care au fost supuşi unor teste genetice şi de insulină, înainte de a fi selectaţi aleatoriu pentru reducerea aportului de grăsime sau de carbohidraţi.
În urma testelor, cercetătorii au stabilit că subiecţii aveau gene variate legate de modul în care organismul lor procesează grăsimile sau carbohidraţii şi au crezut că aceste variaţii le dau mai multe şanse să piardă în greutate atunci când li stabileşte o dietă corectă. Ei au împărţit subiecţii în trei categorii - cei cu variante genetice sensibile la grăsimile dietetice, la carbohidrați și cei care nu au sensibilități și cărora li s-a stabilit o dietă corespunzătoare.
Rezultatul? Se pare că nu contează ce spun genele - indiferent dacă oamenii aleg o dietă bogată în carbohidrați sau cu un conținut scăzut de grăsimi, ei vor pierde în greutate, important e să se țină de ea. Constatările au fost publicate în Jurnalul Asociatiei Medicale Americane pe 20 februarie.
Niciunul dintre testele metabolice și de insulină preliminare nu a demonstrat că sunt buni indicatori ai unei diete adecvate. Rezultatele sunt importante pentru a demonta teoria că ADN-ul joacă un rol semnificativ în eficienţa unei cure de slăbire.
"Nu există o diferenţă semnificativă din punct de vedere al scăderii în greutate între o dietă sănătoasă cu grăsimi şi o dietă sănătoasă cu puţini carbohidraţi, şi nici genotipul, nici secreţia de insulină nu au fost asociate cu efectele dietei asupra pierderii în greutate" .
În timp ce testările metabolice şi genomice nu sunt indicatori buni pentru eficienţa cu care un organism pierde în greutate, cercetătorii au avertizat că, în viitor, s-ar putea face noi cercetări, care să prevadă care diete funcţionează cel mai bine pentru o persoană.
Studiul a atras deja critici. Potrivit lui Frank Hu, șeful nutriției la Școala de Sănătate Publică din Harvard, studiul nu a fost un test cuprinzător al tuturor variațiilor genetice care ar putea afecta reacția unei persoane la anumite diete.
"În orice regim de scădere în greutate, aderarea la dietă și calitatea generală a dietei sunt probabil mai importante decât oricare alți factori", a spus Hu.