Soluţia Amsterdam la criza obezităţii: Fără sucuri dulci şi mai mult somn

14 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Soluţia Amsterdam la criza obezităţii: Fără sucuri dulci şi mai mult somn

Oraşul olandez Amsterdam este fruntaş la nivel mondial în eradicarea epidemiei de obezitate datorită unui program radical care dă rezultate chiar şi printre cele mai sărace comunităţi, relatează The Guardian, în ediţia online.

Cunoscut mai mult pentru lalele şi biciclete, Amsterdamul are cea mai mare rată a obezităţii din Olanda, cu o cincime dintre copii supraponderali, care riscă să aibă probleme de sănătate pe viitor. 

Programul pare să aibă succes deoarece îşi propune mai multe ţinte în acelaşi timp: de la încurajarea consumului de apă de la robinet la refuzul autorităţilor locale de a accepta sponsorizarea unor evenimente care acceptă bani de la Coca Cola sau McDonalds.

Programul este conceput şi condus de viceprimarul oraşului Eric van der Burg, fiind sprijinit în unanimitate de politicienii locali. Din 2012 până în 2015, numărul copiilor supraponderali şi obezi a scăzut cu 12%. Şi mai impresionant este că Amsterdamul a făcut ceva ce nimeni altcineva nu a reuşit deoarece cea mai mare scădere s-a înregistrat în rândul categoriilor sociale sărace.  

Principalele puncte ale programului aplicat la Amsterdam

Interdicţia de a introduce sucuri în şcoli şi investiţii în fântâni cu apă potabilă, plasate în jurul oraşului 

Ore de gătit la şcoală pentru a-i învăţa pe copii despre varietatea mâncărurilor sănătoase din bucătăria internaţională: pizza cu broccoli, kebab cu carne de pui, miere şi alţi substituenţi pentru zahăr. 

Refuzul autorităţilor oraşului de a sponsoriza orice eveniment finanţat de companii de fast-food

Încurajarea părinţilor să-şi pună copiii mici pe biciclete fără pedale în loc să-i plimbe în cărucioare

Concentrarea pe primele 1000 de zile din viaţa copilului, inclusiv consiliere pentru mame şi femeile însărcinate 

Încurajarea familiilor să cineze împreună 

Centre de sport şi activităţi sportive subvenţionate pentru familiile cu venituri mici 

Viceprimarul Eric van der Burg spune că o altă componentă importantă a programului este somnul. “ Este foarte important să dormim suficient. Nimeni nu ştie asta”, spune van der Burg.

Managerul programului, Karen den Hertog, a explicat că dacă nu dormi suficient, activitatea hormonală se dă peste cap. “Vei fi înfometat. Hormonii sunt cei care-ţi vorbesc”, a mai spus ea. Ca urmare, sunt organizate discuţii cu părinţii despre obiceiurile de somn ale copiilor.  

Alte stiri din Life style

Ultima oră