Pantalonii scurți sunt din ce în ce mai scurți, inclusiv la H&M sau Zara. Chiar dacă este tentant în timpul valurilor de căldură, moda ridică semne de întrebare, scrie HuffingtonPost.
În cadrul paradelor de modă din iunie, organizate la Paris și în celelalte capitale ale modei cu ocazia Săptămânilor Modei, s-a impus un trend în garderoba masculină: mini pantalonii scurți .
Da, pantalonii scurti foarte scurti, cei care urcă cu mult peste genunchi. Thom Browne a fost fidel croiului designerului său american: fitted, albastru, gri sau negru. Pe partea lui Marine Serre, era acoperit cu modele psihedelice și despicat pe laterale. La Milano, Prada i-a dedicat o mare parte din colecția de primăvară-vară 2023, îmbrăcându-i uneori în piele și cu fermoar dublu .
Loewe, Hermès, Dior ... Lista este lungă. „Este în ton cu vremurile”, spune consultantul de imagine Louise Parent. Potrivit acesteia, lui Miu Miu și directorului ei artistic, inovatoarea Miuccia Prada, îi datorăm acești câțiva centimetri de material lipsă.
Casa de modă, responsabilă pentru vâlva provocată în jurul unei microfuste de școală cu talie joasă anul trecut, și-a dezvăluit pantalonul scurt alb în martie 2022. „A fost genial. Îi face pe oameni să vorbească și spune multe despre tendințele actuale. Este foarte Instagrammabil ”, spune expertul.
Deci da, de partea brandurilor de prêt-à-porter de consum, precum H&M, Zara sau Mango, nu suntem încă acolo, industria de lux fiind uneori ceva mai exuberantă și mai îndrăzneață. Este clar, însă, că unele modele se apropie.
„Se întoarce din ce în ce mai mult”, observă Louise Parent. Scurtarea pantalonilor scurți este progresivă. Ce să obișnuiască puțin câte puțin ochiul, după ea. O observație împărtășită de Alice Desideri, stilist la Pecler's Paris, pentru care fenomenul se vede și în costumele de baie.
Unii bărbați contribuie la creșterea acesteia. Este cazul rapperului american Lil Nas X, urmărit de peste 12 milioane de abonați pe Instagram, care îl poartă din când în când. Aceeași poveste pentru Harry Styles și modelul său în blugi decolorați, sau actorul Milo Ventimiglia, văzut lângă o parcare în vara anului 2021 în ceea ce ar putea fi confundat cu niște boxer elastici simpli.
Mini-short-urile lui John Travolta
Acești trei bărbați nu au inventat nimic. Tom Selleck, Elton John sau John Travolta (în filmul Perfect ) purtau deja mini-short în urmă cu zeci de ani. Cât despre desenele lui Tom din Finlanda, un artist celebru ale cărui personaje cu corpuri musculoase și erotice au influențat considerabil cultura gay, a fost de la începutul anilor 1970.
„Șorturile așa, bărbații din toate categoriile sociale le-au purtat întotdeauna”, spune Alice Desideri. Ea citează bărbați pe patine cu rotile de-a lungul Venice Beach, California, sau chiar George Michael.
Revenirea mini-șorturilor în 2022 nu este banală, ea face parte dintr-un context mai larg de decomplexare vestimentară bărbătească. La fel ca cămașa deschisă a multor modele de pe podiumuri, „există această idee de a arăta trupul” , continuă prognozatorul lui Pecler. Și a-ți arăta corpul, atunci când ești bărbat, nu ar mai fi „interzis” moral .
Pentru Louise Parent, „nu mai este moda cea care dictează tendințele, ci mentalitățile actuale, în special cele ale generațiilor mai tinere” , mai fluide în exprimarea lor de gen și masculinitate. Pantalonii scurți devin din ce în ce mai scurti, arată mai mult picioarele (și deci pielea). La fel ca crop top sau hamul, un accesoriu sulfuros strâns legat de cultura SM adus la zi, mini-șort-urile se joacă cu limitele. Traduce mai multă intimitate, sexualizează astfel corpul masculin.
Picioare bine musculate
Totuși, așa cum subliniază acest articol de la The Guardian, este și expresia unei virilități mult exacerbate. Cotidianul britanic explică că sălile de sport au observat un interes tot mai mare din partea clienților lor pentru antrenamentul fizic care vizează întărirea părții inferioare a corpului, feselor și picioarelor.
Mini-șort-ul ar fi obiectul ideal pentru a-ți face să strălucească corpul de culturist, simbol al masculinității? Pentru același jurnalist de la The Guardian, dezvăluie în orice caz toată ambiguitatea așa-numitei îmbrăcăminți „dezinhibate” a bărbaților. Își permit să fie sexy, dacă și numai dacă îmbrăcămintea în cauză prezintă o parte a corpului esențială pentru abilitățile sale motrice. Picioarele ne permit să mergem înainte. Ne împiedică să cădem. Este și mai bine dacă sunt lucrate și bine modelate.
„Întotdeauna există o tendință și opusul ei, ne amintește pe rând Alice Desideri. Pe de o parte, mișcarea pozitivă a corpului ne spune că trebuie să-ți iubești corpul. Pe de altă parte, continuăm să susținem corpurile perfecte. Cu toate acestea, ponderea standardelor de frumusețe depășește adesea acceptarea de sine.
Ceea ce spune stilistul nu este departe de considerațiile eseistei Alice Pfeiffer despre renașterea crop top-ului în rândul bărbaților care, potrivit acesteia, mărturisește „o nouă eră postindustrială și post-capitalistă, în care omul care a muncit din greu nu mai are nevoie nici să facă sport . La fel ca micul tricou decupat sub trunchi, mini-șort-ul ne intrigă. Dar este clar că, confruntat în fața valurilor de căldură pe care ni le rezervă viitorul, s-ar putea dovedi a fi foarte utilă.