Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Tampere, în Finlanda, durata ideală a concediului ar fi în jur de... 8 zile, scrie Le Figaro
Între cei care așteaptă tot anul să-și permită o pauză lungă și cei care înmulțesc micile escapade, cine are rețeta concediului fericit? Cercetătorii de la Universitatea din Tampere, Finlanda, au decis. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Happiness Studies, durata ideală a șederii este între șapte și unsprezece zile. Dacă efectele pozitive ale concediilor se resimt încă din prima zi la fața locului, este necesar să așteptăm până în ziua a opta pentru ca turiștii să scape complet de responsabilitățile lor și de stresul legat de muncă și de viața de zi cu zi. După acest timp, sentimentele pozitive încep să scadă, pentru a scădea rapid după a unsprezecea zi.
Pentru a vă reîncărca cu adevărat bateriile, ar fi mai înțelept să luați câteva săptămâni pe parcursul anului decât să luați o pauză lungă vara.
O întoarcere brutală la birou
Fiți atenți totuși. Pentru că, dacă micile evadari sunt interesante pentru a reduce anxietatea, studiul sfătuiește cu fermitate să nu vă schimbați obiceiurile cronobiologice. „Este important să vă respectați ritmul, evitând să vă perturbați somnul cu nopți care sunt fie foarte scurte, fie prea lungi”, explică oamenii de știință. Deci fără nopți pierdute si dimineți în care dormi pâna târziu. De asemenea, este indicat să te expui cât mai des la lumina naturală și să practici zilnic activitate fizică. Nu uitați să planificați un mesaj de plecare, astfel încât să nu fie nevoie să vă verificați e-mailurile.
Cu toate aceste condiții îndeplinite, beneficiile pentru corp și minte ar fi optime. Dar să nu vă amăgiți: este dovedit, efectele dispar din prima zi de întoarcere la muncă. Dar a nu lua concediu ar crește riscul de deces prematur, potrivit studiului. Deci nu are rost să pleci mult timp ci trebuie să pleci la timp.