Laponia, pentru majoritatea oamenilor de pe Planetă, este sinonimă cu Ţinutul lui Moş Crăciun, locul în care renii trag sania aducătoare de cadouri, un tărâm al zăpezii şi al imaginilor idilice. Nicidecum unul al "Crăciunului negru".
Ei bine, acest tablou riscă să devină de domeniul trecutului, din cauza schimbărilor climatice.
Temperaturile în creştere fac ca zăpada să nu mai fie abundentă şi chiar să lipsească uneori cu desăvârşire din unele zone ale acestui ţinut administrat de Finlanda, potrivit The Independent.
Dr. Stephanie Lefrere a venit prima dată aici în urmă cu 18 ani, pentru a studia comportamentul renilor. De atunci, ea a observat schimbări dramatice ale tiparului climatic din această regiune şi efectele asupra vieţii sălbatice.
Cercetătoarea îşi aminteşte că pe atunci erau minus 20 de grade Celsius încă de la sfârşitul lunii octombrie, pe când acum, se înregistrează uneori „Crăciunuri negre”, fără nici un pic de ninsoare în părţile sudice ale Finlandei. Această evoluţie a afectat rutele migratorii ale animalelor, habitatele şi comportamentul renilor.
Institutul Meteorologic din Finlanda arată că temperaturile medii anuale din această ţară au crescut cu peste două grade Celsius de la mijlocul secolului 19 până astăzi.
Cercetătorii atrag atenţia că fulgii de zăpadă sunt înlocuiţi treptat cu stropii de ploaie, care îngheaţă imediat pe sol şi dau naştere unui strat impenetrabil de polei. Acest aspect le creează cele mai mari probleme turmelor de reni, care sunt obişnuite să caute sub zăpadă tot felul de plante ce le asigură hrana zilnică. Or odată ce ierburile sunt acoperite cu gheaţă, animalele nu mai au acces la hrană şi în final mor de foame.
Şi cum în Laponia toate elementele sunt într-o strânsă legătură, nu doar renii au de suferit, ci şi populaţia indigenă, care depinde de anumite produse, cum ar fi pielea de ren sau coarnele acestor animale, pe care le valorifică apoi pentru a-şi asigura supravieţuirea.
În plus, turismul suferă şi el, întrucât există deja unele zone din Laponia, în care peisajul este „la negru”, adică fără nici un pic de zăpadă. Lucru care-i alungă pe turiştii în căutare de locuri numai bune pentru schiat, de exemplu. Şi chiar dacă unii dintre ei nu schiază, oricum, o vizită într-o Laponie fără zăpadă e ca şi cum ai face plajă pe malul unei mări care a secat.