V-aţi întrebat vreodată ce au foştii/fostele în comun şi cu ce diferă de persoanele cu care nu aţi avut niciodată o relaţie? Oamenii implicaţi într-o relaţie au multe în comun, atât din punct de vedere fizic, cât şi al personalităţii, arată un nou studiu, realizat de Universitatea Califonia, Davis, conform scienceblog.com.
Similitudinea apare deoarece oamenii atrăgători atrag la rândul lor alţi oameni atrăgători. Cercetătorii au arătat însă că, în cazul calităţilor care variază în funcţie de locul în care trăieşti, similitudinile apar pentru că persoanele educate sau religioase au tendinţa să se întâlnească între ele şi nu ca urmare a unei selecţii.
"Au oamenii o preferinţă anume? Da”, spune unul dintre autorii studiului, Paul Eastwick, profesor asociat de psihologie la UC Davis. “Câteodată însă aceasta reflectă dorinţele personale şi câteodată locul în care trăieşti”, a mai spus profesorul.
Studiul a fost publicat luna aceasta, online, în Journal of Personality and Social Psychology, al Asociaţiei Psihologilor Americani. Articolul, care cuprinde trei studii puţin diferite, a analizat caracteristicile persoanelor implicate în peste 1.000 de relaţii heterosexuale din trecut și din prezent. Informația a fost oferită de bună voie, de pe site-uri de social media și prin interviuri în direct.
În unul dintre studii, cercetătorii au descoperit că foştii parteneri ai unor persoane au calităţi fizice similare. Informaţia s-a confirmat şi în cazul relaţiilor pe termen scurt sau ocazionale. “În selectarea partenerului, oamenii au dificultăţi în a face diferenţa între partnerii care s-au dovedit ocazionali sau pe termen scurt şi cei pe termen lung”, se arată în studiu.
„Un al doilea studiu a analizat foștii parteneri ai câtorva sute de tineri adulţi, incluși în eșantion, din școli de pe întreg teritoriul SUA. Foştii parteneri ai unei anumite persoane au tendința de a fi foarte asemănători din punct de vedere al educației, religiei şi inteligenţei, dar acest tip de similitudine se datorează în întregime școlii pe care o frecventează. În contextul şcolar local era mai mult sau mai puțin probabil ca tinerii să-şi aleagă un partener educat, inteligent sau de aceeaşi religie“.
Studiul diferă de celelalte cercetări pe această temă deoarece analizează relaţiile dintre oameni de-a lungul timpului, şi nu doar relaţiile în care sunt angajaţi, a mai spus Eastwick.