Gata cu speculațiile despre tehnica de mâine! Institutul pentru tehnica senzorială și actorială din cadrul Universității Coburg din Germania este pe cale să lanseze internetul tuturor obiectelor. În viitor, nu doar oamenii vor putea comunica între ei, ci și obiectele. Primul astfel de exemplu este comunicarea mașină-mașină. Dacă o mașină este implicată într-un accident, ea va anunța mașinile aflate la o anumită distanță să reducă viteza.
Dacă două mașini se aproprie într-un mod periculos într-o curbă, mașinile se vor alarma reciproc încă dinainte să fie vizibilă una pentru cealaltă.
“Posibilitățile sunt aparent nelimitate. Senzorii și microactorii sunt inima internetului tuturor obiectelor. Ele comunică permanent fără fir între ele, se interconectează și fac schimb de informații”, spune Gerhard Lindner, directorul ISAT, pentru idw-online.de.
Dacă există deja suprafața inteligentă care sesizează prezența omului și aprinde lumina automat, cercetătorii sunt pe cale să lanseze suprafața de baie care recunoaște dacă cineva a căzut pe ea și activează automat un sistem de alarmă.
“Numărul senzorilor s-a dublat în ultimii cinci ani, iar în 2020 vom avea peste 50 de miliarde de senzori”, consideră Lindner.
În strânsă colaborare cu ISAT se află și un cercetător român. Camelia Bala de la Universitatea București, care, alături de Kerstin Lange de la Institutul pentru Tehnologie din Karlsruhe, se ocupă de biosenzori, mai exact de diagnosticul molecular-biologic.
“În viitor vom avea nevoie de doar o singură picătură de sânge pentru a ne da seama de toate bolile de care suferă acel om. Totul se va realiza cu ajutorul unui chip de sticlă. El va recunoaște instantaneu moleculele tipice pentru anumite boli. Este doar o chestiune de timp până când viitorul va deveni prezent”, a încheiat Lindner.