Supravegherea telefoanelor și a traficului pe internet este un subiect delicat și în Elveția. În teorie, este nevoie de un ordin judecătoresc pentru activarea serviciului secret Dienst ÜPF, iar asta se poate întâmpla doar în cazul unor suspiciuni întemeiate.
Jurnaliștii de la publicația elvețiană 20 Minuten au intrat în posesia unor informații clasificate care atestă că există scurgeri de informații spre exterior.
“Angajații serviciului sunt verificați în detaliu, nimeni nu își poate permite ca informațiile lor să ajungă în mâinile cui nu trebuie. Însă o parte a procedurii de supraveghere este realizată din străinătate. Pentru a realiza supravegherea, serviciul trebuie sa fie in contact cu angajații furnizorului de internet și telefonie mobile. Astfel este implicată și o firmă externă din România”, scriu cei de la 20 Minuten.
Oficialii furnizorului de telefonie Salt au confirmat pentru sursa citată că într-adevăr este implicată o firmă din România.
“În cazul mandat se activează supravegherea în beneficiul serviciului statului, parțial din centrala principală a Ericsson din România și parțial din Elveția. Este vorba despre colaboratori mai puțin antrenați special, care ar putea activa aceste solicitări, însă nu ar avea acces la ele. Supravegherea și prelucrarea datelor decurg exclusiv și tot timpul din respectarea obligațiilor legale”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei Salt, Theresa Wenger.
„Este adevărat“, confirmă și purtătorul de cuvânt al serviciului Dienst ÜPF, că apelează la o firmă din România când vine vorba despre supravegherea telefoanelor și a activității pe internet.
Michelle Nyfeler sublinează că Salt respectă legea, fiindcă ea permite unei firme elvețiene să își stocheze datele și să realizeze supravegherea de unde dorește.
„Dacă persoane din străinătate știu pe cine supraveghează statul elvețian atunci este o problemă. Normal că poți stabili totul la nivel contractual, dar asta nu înseamnă nici pe departe că este o situație acceptabilă. Dacă avocați, medici sau jurnaliști sunt supravegheați, atunci nu poate fi în interesul național, ca aceste informații să ajungă în străinătate“, acuză avocatul Martin Steiger, specializat în legislația IT.
“Cine garantează pentru siguranță și loialitate? Infractorii vor putea să ajungă mai ușor la acești angajați prost-plătiți”, subliniază expertul în telecomunicații, Ralf Beyeler.