ONU: Drepturile omului sunt „grav amenințate” de Inteligența Artificială

19 Feb 2023
ONU: Drepturile omului sunt „grav amenințate” de Inteligența Artificială

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului solicită guvernelor și companiilor să pună în aplicare garanții, scrie Le Figaro.

Progresele recente în domeniul inteligenței artificiale (IA) reprezintă o amenințare serioasă la adresa drepturilor omului, a avertizat sâmbătă Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, solicitând instituirea de „garanții eficiente”.

Sunt profund îngrijorat de potențialul dăunator din progresele recente ale inteligenței artificiale”, a spus Volker Türk într-o scurtă declarație. Demnitatea umană și toate drepturile omului sunt serios amenințate , a adăugat el.

„Consecințe potențiale nedorite”

Volker Türk a lansat „un apel urgent către companii și guverne pentru a dezvolta rapid garanții eficiente”. Vom urmări îndeaproape acest dosar, ne vom aduce expertiza noastră specifică și ne vom asigura că dimensiunea drepturilor omului rămâne centrală în dezvoltarea acestui dosar", a asigurat el.

Săptămâna aceasta, zeci de țări, inclusiv Statele Unite și China, au cerut reglementarea dezvoltării și utilizării inteligenței artificiale în domeniul militar, invocând riscurile de „consecințe nedoriteTextul, semnat de peste 60 de țări, ridică și îngrijorări cu privire la „chestiunea implicării umane, precum și la lipsa de claritate în ceea ce privește responsabilitatea” și „potențialele consecințe nedorite”.

Dar AI ne influențează și viața de zi cu zi, de la smartphone-uri la sănătate și siguranță. A devenit noul câmp de luptă al giganților internetului, Microsoft făcând un pas înainte, pariând miliarde pe ChatGPT. 

Inteligența artificială promite o revoluție în cercetarea internetului și în alte utilizări care nu au fost încă inventate. Însă experții avertizează că prezintă și riscuri (încălcări ale vieții private, algoritmi părtinitori etc.) care vor necesita reglementare, care este greu de pus în aplicare, deoarece aceste tehnologii progresează rapid. Diferite țări democratice vor să reglementeze acest sector. În prezent, Uniunea Europeană se află în centrul acestor eforturi de reglementare, proiectul său de lege „AI Act”, care ar trebui să încurajeze inovarea și să evite abuzurile, ar putea fi finalizat la sfârșitul lui 2023 sau începutul lui 2024, pentru a fi aplicat încă câțiva ani. târziu.

Alte stiri din It

Ultima oră