Google Translate lansează traducerea vizuală pentru limba română. Disponibil pe Android sau iOS

29 Iul 2015
 Google Translate lansează traducerea vizuală pentru limba română. Disponibil pe Android sau iOS
Începând cu această săptămână, funcția de traducere vizuală (cunoscută sub numele de Word Lens) din aplicația Google Translate este disponibilă și pentru limba română. Aceasta este parte dintr-o actualizare mai amplă a aplicației Google Translate, prin care traducerea vizuală a fost extinsă, pe lângă română, cu alte 19 de limbi, precum bulgară, maghiară, cehă, daneză, poloneză, turcă sau indoneziană.

Traducerea vizuală din Google Translate permite traducerea în timp real a unui text imprimat, prin intermediul camerei telefonului. Pentru acest lucru utilizatorul trebuie să deschidă aplicația, să dea click pe cameră și să o îndrepte către textul pe care vor să îl traducă - un semn pe stradă, un meniu, instrucțiuni de folosire sau o etichetă. Pe ecran va apărea, în timp real, traducerea în limba selectată. Nu este nevoie de conexiune la internet sau transfer de date.

Pentru funcționarea fără conexiune de internet, la prima utilizare aplicația va solicita descărcarea dicționarul pentru limba română, dimensiunea lui fiind redusă, de aproximativ 2 MB. Traducerea vizuală din Google Translate funcționează doar pentru traducerea din română în engleză și invers. Acesta este modul de funcționare al traducerii vizuale pentru oricare dintre limbile suportate: traducere în și din limba engleză.

Această actualizare este disponibilă atât pentru versiunea de Android a aplicației Google Translate, cât și pentru iOS. Implementarea funcției de traducere vizuală pentru limba română în aplicația Google Translate pentru toți utilizatorii poate dura mai multe zile.

Pentru a traduce cuvinte și expresii între diferite limbi, Google Translate oferă și funcționalitatea Camera Mode. Aceasta permite traducerea textului dintr-o poză, în și din oricare dintre cele 36
de limbi incluse in Camera Mode (printre care și româna). Pentru a activa funcția, alegi perechea de limbi pentru care vrei traducerea, faci o poză textului, iar apoi evidențiezi cuvintele sau frazele care te interesează. Aplicația va traduce textul selectat.   

Mai mult, aplicația Google Translate de Android funcționează și offline. Se poate descărca dicționarul limbii dorite, astfel încât aplicația va funcționa și fără conexiune la internet. Această opțiune este foarte utilă pentru cei care călătoresc în străinătate.  

Google Translate este într-un proces continuu de transformare, ce vizează îmbunătățirea calității traducerilor, precum și adăugarea de noi limbi. În urmă cu un an, Google a lansat comunitatea Google Translate, unde oameni pasionați din toată lumea corectează și aduc îmbunătățiri traducerilor. Prin munca lor au fost îmbunătățite traducerile a peste 100 milioane de cuvinte și fraze.

Iar acest efort va continua, pe măsura ce comunitatea traducătorilor crește. Mai este mult de lucru: mai mult de jumătate din conținutul de pe Internet este în engleză, însă doar 20% din populația lumii vorbește engleza. Actualizarea anunțată astăzi este doar un pas din acest proces de eliminare a barierelor lingvistice, care să facă mai facilă comunicarea și informațiile mai accesibile.  
 

Alte stiri din It

Ultima oră