Google refuză să aplice ”dreptul la uitare” în întreaga lume

31 Iul 2015
Google refuză să aplice ”dreptul la uitare” în întreaga lume
Google a respins în 30 iulie o cerere din partea Franţei de a aplica la nivel global aşa zisul drept “de a fi uitat”, care presupune ca gigantul pe Internet să şteargă linkurile către anumite informaţii privind utilizatorii, dacă i se cere. Compania americană a răspuns la un apel făcut de autoritatea franceză pentru protejarea datelor naţionale, CNIL, de a implementa o decizie luată în mai 2014 de Curtea Europeană pentru Justiţie (CEJ) şi care permite utilizatorilor să ceară motoarelor de căutare să şteargă de pe listă linkurile care conţin informaţii personale despre ei.

Decizia se aplică atunci când informaţia de pe Internet este considerată “incorectă, inadecvată, irelevantă sau excesivă.”

”În timp ce dreptul ‘de a fi uitat’ ar putea să fie lege acum în Europa, nu este la fel la nivel global”, a declarat Peter Fleischer, consilier în probleme legate de intimitatea globală la Google, într-un post pe un blog.

“Credem că nicio ţară nu ar trebui să aibă autoritatea de a controla ce conţinut poate accesa cineva dintr-o altă ţară.”

În postul său, Google a etichetat cererea franceză drept un “element tulburător care riscă să genereze efecte descurajatoare serioase pe reţea.”

“Dacă abordarea propusă de CNIL ar fi adoptată ca un regulament standard pentru Internet, am intra într-o cursă care nu va duce nicăieri. În cele din urmă, Internetul va fi la fel de liber precum cel mai puţin liber loc al lumii”, a mai adăugat compania.

Google a declarat că, de la publicarea deciziei CEJ, a evaluat şi procesat peste un sfert de milion de cereri pentru a şterge linkurile a peste un milion de pagini de web.

Majoritatea internauţilor francezi – 97% – au accesat Google prin versiunea europeană a website-ului, a adăugat Fleischer.

După câteva sute de cereri din partea utilizatorilor francezi, CNIL a anunţat Google în luna iunie că ar trebui să aplice decizia CEJ la nivel global şi să şteargă linkurile din întreaga sa reţea – nu doar de pe google.fr sau alte site-uri europene.

“Am cerut CNIL să îşi retragă Notificarea Oficială”, a declarat Google.

Google a devenit un subiect fierbinte pentru criticii din Europa în privinţa unei game mari de chestiuni, legate de protejarea intimităţii.

Website-ul Wikipedia a descris decizia curţii europene ca o sursă pentru crearea unor “goluri de memorie” pe Internet, în timp ce criticii gigantului american au declarat că astfel de standarde sunt necesare pentru protejarea intimităţii cetăţenilor.

CNIL a confirmat că a primit răspunsul de la Google, care a sosit cu o zi înainte să expire termenul limită de o lună pe care i l-a acordat companiei americane pentru a face schimbări în conformitate cu legea.

“Vom analiza argumentele şi vom răspunde într-un interval de 2 luni”, a declarat un reprezentant al CNIL, refuzând să excludă posibilitatea unor sancţiuni financiare.

Google ar putea primi o amendă de până la 150.000 de euro, o cifră nesemnificativă, date fiind veniturile globale obţinute anul trecut de gigantul american – 66 miliarde de dolari.

 

Alte stiri din It

Ultima oră