Nu doar condițiile de cazare găsite la fața locului, în contrast cu imaginile găsite pe site-ul de pe care v-ați ales destinația, vă pot strica vacanța, ci și hackerii!
Hackerii profită din plin de dorinţa turiștilor de a-şi verifica e-mail-ul şi de-a posta imagini pe conturile de socializare şi clonează reţelele gratuite de internet ale hotelurilor sau barurilor, atrag atenţia specialiştii europeni în securitate cibernetică.
În toate oraşele mari ale Europei, fiecare terasă, bar sau hotel are propria sa reţea de wifi. E făcută pentru ca turiştii să se conecteze mult mai uşor la internet. Din neglijență, rareori turiștii întreabă personalul dacă reţeaua este cea legitimă.
Cu un echipament care costa 50 de dolari hackerii crează un hotspot, o clonă a celui real iar cei vor să se conecteze la internet se vor loga la acest hotspot, de aici, hackerii putând intercepta orice conexiune a dispozitivului logat la hotspot-ul lor cu serverele pe care le accesează clienții.
Datele personale ale utilizatorului ajung la discreţia infractorilor, care pot controla şi accesa chiar şi conturile bancare. Infractorul are la dispoziţie parolele de securitate şi poate goli contul într-o clipă fără ca victima să îşi dea seama.
Un hacker ar putea să îşi numească hotspotul FREE WIFI sau DEFAULT, unul pe care deja ne-am conectat. Și când trece pe lângă noi cu dispozitivul în rucsac ori sacoşă, toate telefoanele se vor conecta automat la reţeaua la care au mai fost conectate.
Specialiştii în securitate cibernetică susţin că un antivirus şi o atenţie sportită la aceste reţele pot să facă diferenţa între un sejur reuşit şi un fiasco. Cei care îşi pierd în acest fel datele personale trebuie să ştie că cei care i-au înșelat sunt foarte greu de identificat.