Trupul neînsufleţit al actriţei Tamara Buciuceanu-Botez va fi depus joi, la ora 13.00, în Sala "Toma Caragiu" a Teatrului "Bulandra" unde va rămâne până vineri, la ora 9.30, când va fi dus la Biserica Sf. Gheorghe Nou, a transmis instituţia de cultură.
Actriţa Tamara Buciuceanu-Botez a încetat din viaţă marţi. Actriţa în vârstă de 90 de ani a fost supranumită "doamna comediei româneşti", reprezentând una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie.
Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, Republica Moldova.
A fost una dintre cele mai îndrăgite actriţe de teatru, film şi televiziune din România. Publicul şi-o aminteşte în roluri memorabile precum Aneta Duduleanu din "Cuibul de viespi", regia Horea Popescu, Chiriţa din "Chiriţa în provincie", regia Alexandru Dabija, sau Isoscel din "Liceenii", regia Nicolae Corjos.
Actriţa a jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria „Liceenii". A mai apărut în filme precum „Nunta mută” a lui Horaţiu Mălăele, şi „Toată lumea din familia noastră” al lui Radu Jude.
De asemenea, artista a jucat pe scenele marilor teatre ale Capitalei precum: TNB, Bulandra, Giuleşti, Teatrul de Comedie.
"Mi-am făcut meseria cu cel mai mare drag. Dacă m-aţi aplaudat 65 de ani, înseamnă că aţi înţeles ce am vrut să spun pe scenă. Pentru mine, viaţa a fost cultură, cinste şi demnitate", spunea marea actriţă.
În televiziune, Tamara Buciuceanu-Botez este cunoscută pentru cupletele sale din programele de Revelion.
Tamara Buciuceanu-Botez a fost recompensată cu numeroase premii: Premiul pentru întreaga activitate artistică din partea Ministerului Culturii şi Cultelor (4 aprilie 2002), premiul UNITER pentru întreaga activitate (5 aprilie 2004), Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere a festivalului TIFF 2008, Premiul de excelenţă din partea TVR Internaţional (2009) şi Premiul de excelenţă la Gala Premiilor UNITER (2011), Premiul Gopo pentru întreaga activitate (2012), Premiul "Aristizza Romanescu" pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică, în cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Academiei Române pe anul 2011, desfăşurată în Aula Academiei Române (2013).
A fost distinsă în 2014 cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, "în semn de înaltă apreciere, pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale". A fost decorată cu Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer, în cadrul unei ceremonii, distincţia fiindu-i acordată de către Principesa Margareta, în numele regelui Mihai.