„Cei șapte magnifici / The Magnificent Seven”, cea mai recentă producție a Metro-Goldwyn-Mayer Pictures și Columbia Pictures, este o readaptare modernă a unei povești clasice într-un western de acțiune ce redă povestea a șapte pistolari justițiari care eliberează o comunitate de sub teroarea unor bandiți. Filmul va avea premiera pe 23 septembrie 2016, fiind disponibil şi în format IMAX.
O poveste clasică
În regia lui Antoine Fuqua, filmul spune povestea locuitorilor unui sat mexican care se văd nevoiți să apeleze la ajutorul a șapte pistolari pentru a scăpa de o gașcă de bandiți ce îi exploatează și îi terorizează.
Distribuție
Produs de Metro-Goldwyn-Mayer Pictures și Columbia Pictures, în colaborare cu LStar Capital și Village Roadshow Pictures, filmul „Cei șapte magnifici / The Magnificent Seven” îi are în distribuție pe Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D’Onofrio, Byung-Hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier, Haley Bennett, Matt Bomer și Peter Sarsgaard. Producători sunt Roger Birnbaum și Todd Black, iar scenariul este semnat de Nic Pizzolatto (cunoscut pentru serialul „Detectivii din California”) și Richard Wenk.
Actualitatea unui western
„Când cei de la MGM mi-au cerut să fac un film western am fost foarte încântat, mai ales pentru că eu am crescut cu astfel de producții”, spune regizorul Antoine Fuqua care, în copilărie, se uita la filme western cu bunica lui. „Apoi m-am întrebat de ce să fac un western azi, de ce ar fi important. Iar răspunsul a fost: se întâmplă atâtea în lume, e multă tiranie, ei bine, asta îl face relevant. E nevoie de un grup special de oameni care să lupte cu tirania asta”, comentează regizorul.
În plus, spune producătorul Roger Birnbaum, foarte actuală este tema ajutorului fără obligații. E vorba de șapte bărbați care trăiesc cam în afara legii, dar care nu ezită să ajute dezinteresat o comunitate aflată în pericol. „Se motivează unii pe alții și își depășesc condiția alegând să lupte cu o forță copleșitoare numeric: sunt șapte oameni împotriva unei armate. Și fac asta doar pentru a salva niște oameni și pentru a restabili ordinea”, completează producătorul.
După 56 de ani...
De asemenea, noua generația cu siguranță nu e familiarizată cu clasicul film cu același nume produs în 1960, avându-i în roluri iconice pe Yul Brynner, Eli Wallach, Steve McQueen, Charles Bronson și Robert Vaughn. Așa că, crede Todd Black, celălalt producător al noii pelicule, povestea trebuie respusă pentru tinerii de azi, într-un format accesibil și plăcut lor.
„Viziunea viscerală lui Antoine Fuqua aduce o perspectivă extrem de contemporană asupra unei povești clasice despre o bandă de vânători de recompense. În miezul ei, povestea asta este, de fapt, despre oameni care fac dreptate, iar asta e ceva ce eu caut în fiecare film pe care îl produc”, afirmă Todd Black.
Influența lui Akira Kurosawa
Ideea acestui nou film s-a născut în 2010, când Roger Birnbaum a ajuns la conducerea MGM și a dobândit acces în bogata arhivă a studioului. Frunzărind titlurile de colecție a remarcat pelicula anului 1960 intitulată „Cei șapte magnifici / The Magnificent Seven” care îi plăcuse teribil în vremea studenției.
Acum, însă, a aflat cu uimire că la baza ei se află filmul japonez „Cei șapte samurai”, regizat de Akira Kurosawa, un clasic al genului. Atunci i-a venit lui Birnbaum ideea de a reface povestea celor șapte justițiari. Așa că atunci când a revenit la rolul de producător s-a apucat imediat de idee, căutând o perspectivă nouă și modernă asupra poveștii. Aici a intrat în scenă Antoine Fuqua a cărui primă propunere pentru film a fost Denzel Washington.
O nouă provocare pentru Denzel Washington
Fuqua și Washington au mai lucrat împreună și au o relație specială, iar regizorul avea un presentiment că actorul va accepta noua provocare. Todd Black, unul dintre producători, crede că Denzel Washington a spus da proiectului din mai multe motive: nu jucase niciodată într-un western, era un tip de film complet diferit față de ceea ce alege el și avea și o relație foarte bună cu regizorul.
Așa a ajuns actorul să joace rolul lui Chisolm, șeful găștii de pistolari, un fel de omul potrivit la locul potrivit. Următorul actor ales pentru un rol în gruparea magnificilor a fost Chris Pratt, care îl întruchipează pe Josh Faraday, mâna dreaptă a lui Chisolm.
Pratt a acceptat rolul imediat, și el își dorea de ceva vreme să joace într-un western. Actorul a fost teribil de încântat de colaborarea cu dresorul de cai și cu cowboy-ii din viața reală. Uimitoare pentru el a fost și relația de prietenie care s-a legat rapid între cei șapte actori, care au devenit și în viața reală o gașcă, exact ca în film.
„A fost nemaipomenit să îi adunăm pe toți acești actori pe care în mod normal nu-i vezi într-un western”, spune regizorul Antoine Fuqua, care se declară mândru de nota unică și contemporană a filmului.
Distribuție
Apoi în distribuție au ajuns cinci tineri actori: Ethan Hawke ca Goodnight Robicheaux; Vincent D’Onofrio ca Jack Horne; sud-coreeanul Byung-Hun Lee în rolul lui Billy Rocks; actorul american de origine mexicană Manuel Garcia-Rulfo ca Vasquez; și actorul de origine indiană Martin Sensmeier ca Red Harvest.
Toate aceste personalități ajung în gașca pistolarilor din motive diferite, explică Ethan Hawke. Unul are un vis, altul și-a pierdut familia, un al treilea își ajută un prieten, altul are un secret de îngropat, iar un altul a răspuns unei chemări a hazardului, neavând altceva mai bun de făcut. „Niciunul nu are vreun motiv moral să intre în acest grup, dar, în final, toți se trezesc că luptă pentru justiție și pentru o cauză bună”, mai spune Ethan Hawke.