Alain Delon a fost înmormântat cu Poupouss, pisica sa cu trei picioare pe care o congelase după moartea ei

24 Sep 2024
Alain Delon a fost înmormântat cu Poupouss, pisica sa cu trei picioare pe care o congelase după moartea ei Galerie foto (3)

Ultimele dorințe ale actorului au fost respectate până la final, așa cum a povestit fostul său bodyguard care dezvăluie pentru Le Parisien mai multe anecdote despre celebrul său șef. Daniel Broussin, în vârstă de 71 de ani, a petrecut douăzeci și patru de ani în umbra lui Alain Delon. Bărbatul care i-a fost și bodyguard ne povestește despre viața lui „agitată” cu acest șef furios, răzbunator dar și amuzant și complice.

„Am călătorit cu un avion privat, singur cu François Mitterrand și un ofițer de poliție... Dar când îl ai pe Delon în fața ta, tot e ceva! " Chipul slăbit al lui Daniel Broussin, 71 de ani, izbucnește într-un zâmbet când își amintește de prima sa întâlnire cu actorul în 1993. Alain Delon i-a cerut lui Christian Prouteau, șeful trupelor speciale și al GSPR (Grupul de Securitate al Președinției Republicii), să-i găsească un bodyguard. Prouteau se gândește la Daniel, care a petrecut zece ani cu Mitterrand. Îl avertizează: „O să vezi, cu Delon nu este ușor."

Jandarmul se trezește într-o dimineață la Plaza Athénée din Paris (arondismentul 8), în fața vedetei din „Ghepardul” . „Delon mi-a spus: Mi s-a spus că ești bun!" spune acest bărbat cu o siluetă slabă și atletică, abia marcată de rănile de la săriturile cu parașuta. Daniel va primi apoi două porecle: „Tăcutul” și... „Ascuțitul”. „Ceea ce m-a frapat imediat a fost aspectul lui. Aveai impresia că, observându-te, știa totul despre tine. Avea o carismă precum nimeni nu mai are”, relatează septuagenarul care jură că a văzut o japoneză, într-o seară la Ritz, rostogolindu-se literalmente la picioarele actorului.

Foarte repede, fostul ofițer de securitate al lui Mitterrand a fost angajat. „Delon mai avea și un bodyguard, împrumutat de la Václav Havel, fostul președinte al Republicii Cehe. Mi-a spus: El va fi piciorul. Tu vei fi capul.” După câteva zile, actorul l-a întrebat pe noul său bodyguard: „Îți place marea? soarele" Șeful și noul său angajat au zburat apoi în Mauritius cu Rosalie van Breemen, partenera actorului, și cu copiii care erau mici pe atunci, Anouchka și Alain-Fabien. Şederea urma să dureze cincisprezece zile, dar Daniel a luat din nou avionul după patruzeci şi opt de ore: „Delon s-a certat cu Rosalie pe plajă şi m-a rugat să o duc înapoi la Paris, împreuna cu Alain-Fabien."

„Cu el, lucrurile au scăpat rapid de sub control”

În ciuda acestui început dificil, jandarmul se înțelege bine cu noul său șef. „Am un spirit foarte militar și el la fel. Ne-au plăcut rigoarea și orarele, așa că lucrurile au mers bine. » Încetul cu încetul, responsabilul de securitate își descoperă meseria. El trebuie să însoțească actorul pe platourile de filmare, pe scenele de teatru și la cinema. Dar și când merge la casa lui din Douchy (Loiret) sau pleacă în vacanță cu Anouchka și Alain-Fabien. În public, bodyguard-ul îi ține la distanță pe vânătorii de autografe care nu se sperie de colții câinilor vedetei - care va avea, printre altele, doi câini Malinezi puternici oferiti de generalul rus Alexander Lebed.

„Când am ieșit, Delon mi-a spus: Nu mă enerva!" Dintr-o privire, știam dacă pot accepta să fie abordat sau nu. Îi blocam, relatează Daniel. El a vrut să fiu omniprezent. M-a impus peste tot. Odată, pentru o gală în Germania, a trebuit să ia masa lângă Catherine Deneuve. Mi-a spus: Daniel, stai langa mine! Iar Deneuve a trebuit să stea la o altă masă...” Adesea, Daniel trebuie să repare unele gesturi.

„Cu el, lucrurile au scăpat rapid de sub control”, spune el. Pe platoul de filmare al serialului „Frank Riva” în 2002, în timp ce actorul s-a plâns că producătorul nu a fost prezent pe platou, Daniel a trimis în secret persoanei în cauză un mesaj pentru a-i sugera să apară a doua zi cu un buchet de flori. De asemenea, în mod regulat, actorul îi cere bodyguardului să meargă să „tipe” la cei care l-au suparat. „Când am ezitat, mi-a spus: De ce? ți-e frică?" a zâmbit Daniel răutăcios. Odată, a fost furios pe grădinarii de la Douchy și mi-a cerut să-i pun la punct. Mă privea de la fereastra bucătăriei, așa că le spuneam băieților: o să fac gesturi mari și o să vă prefaceți că sunteți foarte supărați"

Septuagenarul și-a văzut șeful „concediind” un număr de angajați și tehnicieni. Și chiar pe producătorul Thomas Langmann pe platourile de filmare din „Asterix și Obelix: Mission Cleopatra” în 2001 . „În altă zi, pe acest platou, nu l-a mai suportat pe actorul Benoît Poelvoorde, care cerea constant să reînregistreze scenele. M-am dus să-l văd pe Thomas să-i spun că trebuie să ne oprim. Dintr-o dată, Delon a spus: "Daniel, hai să plecăm!" Odată ce s-a liniştit, l-am sfătuit să se întoarcă în platou, spunându-i că este din respect pentru ghepard .." În mai multe rânduri, Daniel a fost nevoit chiar să intervină fizic între seful său şi cei care erau ținta furiei lui.

„Și eu, când mă voi stinge, tu vei fi pe robotul telefonic?"

Daniel Broussin mai povestește și cum șeful lui a refuzat să vorbească cu fosta lui partenera Mireille Darc timp de un an pentru că nu venise să-l viziteze în spital: fusese operat la nervul facial, iar ea avea o gripă urâtă. Bodyguardul l-a vazut pe Delon despartindu-se de o câstigatoare a unui titlu de Miss Franța, cu care se întâlnise „de patru-cinci ori”, pentru că ea sosise la 20h05 în loc de 20h00: „Nu a mai văzut-o niciodată"

Și el a fost ținta mâniei șefului său. „Într-o după-amiază, la Geneva, Delon a încercat să mă sune, dar nu aveam telefonul pentru ca îl însoțeam pe Alain-Fabien la coafor. Nu mi-a vorbit în toată călătoria înapoi la Douchy."  Mai presus de toate, Daniel nu va uita niciodată mesajul înfiorător pe care vedeta i l-a lăsat într-o zi când nu și-a putut ridica telefonul din cauza unei căderi urâte. Era în august 2017. „Mireille Darc a murit. Și eu, când mă voi stinge, vei fi pe robotul telefonic? » a înfuriat actorul.

Cu interpretul „Plein soleil”, bodyguard-ul, devenit de-a lungul timpului și șofer, și-a permis doar câteva vacanțe. „De două ori aproape că am fost concediat pentru că mi-am luat concediu. Înlocuitorul pe care l-am găsit într-o vară mi-a spus că Delon i-a oferit să-mi ia locul definitiv" „Delon a fost dur, foarte închis, foarte solitar. Dar a fost compensat de complicitatea noastră și de accesele noastre de râs. Îmi spunea mereu: Daniel, te cunosc! Și i-am răspuns: „Și eu, domnule Delon, vă cunosc puțin”, mimează jandarmul, întinzându-și degetul mare și arătător cu câțiva centimetri.

Daniel Broussin își amintește de „repliciel” șefului său, care îl lăsau adesea „mut de uimire: „Îi plăcea să se prostească" „Pe platoul de filmare al lui Asterix..., în Alicante, în Spania, am dormit în camere învecinate, legate printr-un balcon. Într-o dimineață, aud pe cineva bătând pe geamul meu. Trag cortina și acolo îl văd pe Delon îmbrăcat într-un tricou simplu, pe care l-a tras să-mi arate fundul!" Daniel povestește cu emoție și aceste nenumărate cine în doi în restaurante italiene sau japoneze din apropierea Bulevardului Haussmann (arondismentul 8). „Am vorbit despre politică și am fost de acord cu el. A citit și a comentat știri. Nu putea suporta toată această delincvență. Mi-a spus: "Ce fac prietenii tăi -politistii?"

Daniel a împărțit cu actorul sute de sandvișuri, pe autostrada A 6, spre Douchy. „Am cerut o masă separată. Întotdeauna lua un panini, o prăjitură și o cola. Nu a băut niciodată alcool. Cu excepția unui pahar sau două de șampanie la începutul cinei." În zilele proaste, este și bodyguardul. „Odată, Delon s-a simțit rău. Hiromi ( Hiromi Rollin, care locuia în Douchy, ca „doamnă însoțitoare” cum spun copiii, ca „însoțitoare”, după cum spune ea ) m-a sunat să spun: Alain vrea să vii. La spitalul Montargis, cand l-au tinut peste noapte, a zis: Aduceti un fotoliu langa pat, Daniel va dormi acolo. Noaptea, când a început să sforăie, m-am trezit si am vrut sa ies foarte încet. A deschis un ochi și a mormăit: Unde te duci? Nu pleca, ești foarte bine aici! »

„Singurul bodyguard care a urcat treptele” la Cannes

Cu „Samuraiul”, Broussin a depășit uneori cu bucurie limitele legalității. Seful lui, cam paranoic, ieșea mereu cu pistolul încărcat în geantă. „Îi plăceau armele, dar era neîndemânatic: în poligonul său de tragere din Douchy, aproape că nu trăgea niciodată" Într-o dimineață, a doua zi după o cină de gală, cei doi au trecut chiar unui aeroport cu bancnote de 500 de euro îndesate în lenjerie. „Delon fusese invitat la Nisa de ruși, care îi plătiseră 30.000 de euro în numerar. Când a venit timpul să iau avionul, i-am spus: Ne punem fiecare câte 10.000 de euro în lenjerie și restul ne împărțim între buzunare și genți. I-am dat totul înapoi la sosire, în toaletele Orly. Întotdeauna spunea: Cu chipul meu și cardul tău de poliție, poți merge oriunde.”
Vedetei i-au plăcut bătăușii și s-a înt^lnit cu unii dintre ei - mai mulți martori ne-au spus că l-au văzut pe Marc Hornec, o figură a crimei organizate , printre cei treizeci de invitați la înmormântarea de la Douchy... Daniel, la rândul său, își amintește de converstaiile telefonice cu François Marcantoni, un tâlhar care a fost implicat în mod deosebit în asasinarea lui Stefan Markovic, un fost bodyguard al lui Delon. „M-a sunat de trei ori pe săptămână pentru a primi vești. Mi-a spus: Ce mai face vărul meu? Nu mă sună prea mult”, relatează Daniel, imitând accentul corsican. „Pentru împlinirea a 90 de ani a lui Marcantoni, Delon m-a pus să-i duc o cutie de trabucuri Montecristo pentru 240 de euro. François îmi spusese: nu este vărul acolo? Are memorie scurtă."

Când răsfoiește dosarele pline cu fotografii cu el cu fostul său șef, Daniel Broussin se oprește emoționat pe anumite pagini. „Aceasta a fost prima vacanță în Mauritius”, explică el în fața unei fotografii cu el și actorul în costume de baie, pe un fundal de nisip auriu și cocotieri. „Asta a fost cu Zina, o luptătoare care a fost numită și Îngerul Alb. A fost șoferul lui Delon din anii 1960”, explică el. Aceste albume prezintă fețele lui Sarkozy, Dati, Belmondo, Rochefort, Berri și Darc. Și, de fiecare dată, silueta nervoasă a lui Daniel o urmărește îndeaproape pe cel pe care îl protejează.

Există și această imagine care îl face pe bodyguard să râdă: el ține o geantă minusculă aurie feminină. „A fost la Festivalul de Film de la Cannes în 2007. Purtam geanta lui Anouchka. Am fost singurul bodyguard care a urcat treptele." Pe 18 august, când a aflat de dispariția actorului din „La Piscine”, Daniel a reîntors în cap firul acestei „vieți pline de evenimente” în umbra artistului. Și dintre cei douăzeci și patru de ani petrecuți cu el până la pensionarea sa în 2017, acest covor roșu rămâne, fără îndoială, „cea mai mare amintire a lui”.

„Delon nu mai suporta lumea de astăzi”

Pe 24 august, fostul manager de securitate a participat la înmormântarea organizată de Anthony, Anouchka și Alain-Fabien în mica capelă din Douchy . „Le-am spus că este o onoare să fiu acolo, deoarece a fost întotdeauna o onoare să lucrez pentru domnul Delon. Mi-au spus că fac parte din familie”, mărturisește el cu o voce blândă. În acea zi, vremea a fost frumoasă în Loiret, dar Daniel Broussin a fost „zdrobit” de durere. Abia liniștit, totuși, să vadă că ultimele dorințe ale șefului său fuseseră respectate. Și mai ales ca Poupouss, pisica cu trei picioare pe care actorul o congelase după moartea sa, să fie pusă cu el în sicriul său.

O legătură deosebit de puternică l-a unit pe samurai cu pisica Poupouss, pe care o salvase de la o moarte sigură prin închirierea unui elicopter într-o zi, potrivit propriei sale mărturii publicate de  L'Indépendant . „Soția mea de atunci și copiii mei erau la un medic veterinar când au adus această pisică care fusese lovită de o mașină și căreia i-a fost aproape rupt piciorul. Se vorbea să o eutanasieze. M-au sunat copiii, am transportat pisica cu elicopterul la medicul veterinar parizian, care a amputat-o. De atunci este acasă", a spus el citat de Le Point

Când pisica a murit, actorul nu a vrut să o îngroape și decide să îi congeleze rămășițele pentru a-l putea însoți mai târziu în moarte. O dovadă de dragoste și o situație oarecum ciudată pe care fiul său Alain-Fabien o va evoca printr-o anecdotă când își va publica cartea  De la race des seigneurs în 2019, un roman inspirat în mare măsură din amintirile sale cu tatăl său.

„Ceea ce pare cel mai improbabil este adevărat”, a explicat el  revistei Elle la acea vreme . „Când le spun prietenilor mei despre viața mea, ei spun: „Dar este Netflix, omule!” De exemplu, în timp ce căutam o sticlă de alcool la casa tatălui meu, am dat peste pisica lui moartă în congelator. »

Delon nu a mai suportat lumea de astăzi. Viața lui a fost înainte. Nu mai sunt multe care să-l intereseze, încheie bodyguardul Daniel Broussin. Acolo, cel puțin, nu va fi nimeni care să-l deranjeze”, conchide el. Parcă l-a consolat puțin această observație: în misiunea care i-a fost timp de un sfert de secol, moartea a luat stăpânire.

Alte stiri din Film

Ultima oră