Zilele Bisericii Ortodoxe Ucrainene sunt numărate: autoritățile ucrainene iau în considerare interzicerea ei

25 Apr 2023
Zilele Bisericii Ortodoxe Ucrainene sunt numărate: autoritățile ucrainene iau în considerare interzicerea ei

Autoritățile ucrainene iau în considerare interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, legată de Moscova, scrie Politico

 Decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina a declanșat multe consecințe neprevăzute – de la determinarea Suediei și Finlandei să adere la NATO până la transformarea Rusiei într-un stat paria. Iar acum pe listă se poate adăuga distrugerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) legată de Moscova, cândva un instrument util de influență a Kremlinului.

Autoritățile ucrainene iau în considerare interzicerea bisericii - și un proiect de lege a fost deja pregătit de partidele de opoziție pentru a face exact acest lucru. Se așteaptă ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să facă un anunț în curând despre viitorul bisericii, dacă va exista o interdicție totală sau o opțiune ca biserica să formeze una nouă, lipsită de orice legături cu Biserica Ortodoxă Rusă și liderul acesteia, Patriarhul Kirill, un susținător puternic al invaziei.

Dar chiar și fără interdicție, UOC este într-un declin rapid, cu mai mulți preoți și credincioși gata să dezerteze la Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU), rivală, independentă. De la invazie, peste 200 de parohii și-au schimbat credința; mulți alții plănuiesc să dezerteze, dar se confruntă cu obstacole din partea autorităților UOC, care încearcă să le blocheze, inclusiv la Biserica Arhanghelul Mihail din satul Zadubrivka din sud-vestul Ucrainei.

A apărut chiar și violența. Duminică seara, biserica Iov Pochaivsky din satul Milieve din regiunea Cernăuți, condusă de UOC, a fost incendiată, precum și un magazin. Un bărbat a fost arestat, a declarat poliția locală .

„Una dintre cele mai frumoase biserici din cartierul Vyzhnytsky a fost incendiată în această noapte – profesional, fără nicio șansă de salvare”, a scris Episcopia Cernăuți-Bucovina a UOC pe Facebook .

Săptămâna trecută, comunitatea Catedralei Sf. Gheorghe din Lviv a votat pentru părăsirea UOC. În martie, sute de preoți ai bisericii au primit ordin să părăsească Lavra Pechersk din Kiev, un complex monahal ortodox din secolul al XI-lea și unul dintre cele mai venerate locuri ale creștinismului ortodox. Controlul Catedralei Adormirii Lavrei a fost transferat pe deplin bisericii independente la timp pentru a desfășura slujbele de Paște din weekendul trecut.

Și în ciuda previziunilor de necazuri și proteste, Paștele la Lavra a trecut pașnic și fără ciocniri.

Mulți obișnuiți ai UOC Lavra pur și simplu au continuat în mod normal și s-au închinat, așa cum au făcut întotdeauna ei și familiile lor, la Catedrala Adormirii Adormirii , distrusă de Armata Roșie în timp ce s-a retras în 1941 și reconstruită în anii 1990.

În afara catedralei, s-au aliniat și au acceptat binecuvântările preoților OCU în timp ce stropeau cu apă sfințită coșurile pline cu pâine de Paște de casă și alte alimente. Și s-au închinat înăuntru, stând sub candelabre de aur, inspirând tămâie dulce, murmurând rugăciuni și luând parte la ritualul ortodox elaborat cu sfinți aspri care privesc în jos din icoanele mărginite de aur.

Alte stiri din Externe

Ultima oră