Zelensky critică Occidentul din cauza ezitărilor. "Care este problema? Trebuie să doboare ce se află pe cer deasupra Ucrainei”, a spus el într-un interviu amplu pentru The New York Times. „Și dă-ne armele pe care să le folosim împotriva forțelor ruse de la granițe”.
În timp ce armata sa se luptă să evite avansurile acerbe ale Rusiei pe tot frontul, președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a cerut Statelor Unite și Europei să facă mai mult pentru a îi apăra națiunea, respingând temerile de escaladare nucleară și propunând ca avioanele NATO să doboare rachete rusești în spaţiul aerian al Ucrainei.
Zelensky a spus că a făcut, de asemenea, apel la înalți oficiali americani să permită Ucrainei să tragă cu rachete americane și alte arme împotriva țintelor militare din interiorul Rusiei – o tactică căreia i se opune în continuare Statele Unite. Incapacitatea de a face acest lucru, a insistat el, a oferit Rusiei un „avantaj uriaș” în războiul transfrontalier pe care îl exploatează prin atacuri în nord-estul Ucrainei.
Comentariile sale, făcute luni într-un interviu pentru The New York Times din centrul Kievului, au fost printre apelurile sale cele mai fervente de până acum către Statele Unite și aliații săi din NATO pentru mai mult ajutor. Mai mult de 50 de minute din birourile prezidențiale, el a vorbit cu un amestec de frustrare și nedumerire față de reticența Occidentului de a lua măsuri mai îndrăznețe pentru a se asigura că Ucraina prevalează.
Domnul Zelensky a făcut lobby de mult Occident, în special pentru mai multe arme. Dar cererile sale din această săptămână vin într-un moment critic pentru efortul de război al Ucrainei, cu armata sa în retragere și un nou pachet de arme americane care urmează să sosească încă în cantități suficiente. De la începuturile războiului, Ucraina nu s-a confruntat cu o provocare militară atât de gravă, spun analiştii.
Este, de asemenea, un moment crucial în politica ucraineană. Domnul Zelensky a vorbit în ultima zi a mandatului său prezidențial de cinci ani. Alegerile programate pentru martie au fost suspendate din cauza războiului, iar el va rămâne președinte sub puterea legii marțiale, mandatul său putându-se întinde atât timp cât războiul.
În amplul interviu, domnul Zelensky, în vârstă de 46 de ani, a discutat despre tristețea sfâșietoare de a vizita gropi comune și de a consola familiile soldaților morți, dar și de propria sa călătorie personală și de „reîncărcare” pe care o obține din puținul timp de care dispune pentru a petrece cu copiii lui. A spus că ar vrea să citească mai mult, dar adoarme prea repede noaptea pentru a ajunge departe.
A fost cel mai însuflețit când a bifat o listă de acțiuni pe care credea că aliații săi ar trebui să le întreprindă pentru a sprijini Ucraina. El a susținut că NATO ar trebui să doboare rachete rusești în zbor deasupra Ucrainei – fără avioane să treacă în spațiul aerian ucrainean – spunând că aceasta ar fi o tactică pur defensivă și nu ar prezenta niciun risc de luptă directă cu forțele ruse.
„Deci întrebarea mea este, care este problema? De ce nu-i putem doborî? Este apărare? Da. Este un atac asupra Rusiei? Nu. Doborâți avioane rusești și ucideți piloți ruși? Nu. Deci, care este problema cu implicarea țărilor NATO în război? Nu există o astfel de problemă.”
„Doborâți ce este pe cer deasupra Ucrainei”, a adăugat el. „Și dă-ne armele pe care să le folosim împotriva forțelor ruse de la granițe”.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a cerut aliaților NATO să joace un rol activ în război, spunând că este o chestiune de apărare.CreditCredit...Daniel Bateman și Phil Caller pentru The New York Times
Acest tip de implicare directă a NATO, despre care analiștii spun că ar putea determina Rusia să riposteze, a fost rezistat în capitalele occidentale. Dar Zelensky a făcut o comparație cu modul în care Statele Unite și Marea Britanie au ajutat Israelul să doboare un baraj de drone și rachete din Iran luna trecută.
„Asta este ceea ce am văzut în Israel”, a spus domnul Zelensky. „Nici măcar la o scară atât de mare.” Răspunsul Casei Albe la comparație a fost atunci: „ Conflicte diferite, spațiu aerian diferit, imagine diferită a amenințărilor. ”
Zelensky a cerut, de asemenea, alianței să vină cu mai multe avioane de luptă F-16, precum și cu sisteme de apărare aeriană Patriot.
„Putem obține șapte?” a spus el, spunând că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme Patriot, dar se va mulțumi cu acest număr pentru a proteja regiunile cheie pentru economia națiunii și sectorul energetic. El a sugerat că s-ar putea lua o decizie atunci când liderii NATO se vor reuni pentru un summit la Washington în iulie.
„Credeți că este prea mult pentru summitul aniversar al NATO de la Washington?” el a intrebat. „Pentru o țară care luptă pentru libertate și democrație în întreaga lume astăzi?”
Întrebat despre potențiale negocieri de încetare a focului, el a cerut o diplomație care să evite discuțiile directe cu Rusia, dar să reunească națiunile în spatele pozițiilor Ucrainei pentru un eventual acord de pace. Ar începe cu planuri de a asigura exporturile de alimente ucrainene către națiunile în curs de dezvoltare, schimburi de prizonieri, măsuri de asigurare a unei centrale nucleare ocupate de ruși în sudul Ucrainei și întoarcerea copiilor ucraineni despre care spunea că au fost răpiți și duși în Rusia.
El a spus că speră că zeci de națiuni vor sprijini o astfel de inițiativă atunci când s-au reunit la un „summit pentru pace” la mijlocul lunii iunie în Elveția. Și a făcut din nou presiuni pentru un plan ca Ucraina să adere la NATO.
El a salutat, de asemenea, sugestiile recente ale unor aliați ca NATO să trimită trupe să antreneze sau să sprijine forțele ucrainene în Ucraina, deși a adăugat: „Nu văd asta decât în cuvinte”.
El a spus că capacitatea de a folosi arme furnizate de Occident pentru a lovi ținte militare din interiorul Rusiei este esențială pentru succesul Ucrainei.
Numai folosind aceste arme pentru a distruge centrele logistice din Rusia și avioanele rusești pe teritoriul rus, a spus el, Ucraina ar putea să se apere efectiv de recentul asalt din nord-est care amenință Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.
„Cum răspundem când ne lovesc orașele?” a spus el, menționând că Ucraina ar putea vedea forțele ruse în masă peste graniță înainte de a ataca, dar nu a putut să le lovească.
„Ei procedează cu calm”, a adăugat el, „înțelegând că partenerii noștri nu ne dau permisiunea” să-și folosească armele pentru a riposta.
Motivul principal pentru ezitarea Occidentului – teama de escaladarea nucleară – a fost exagerat, a spus Zelensky, deoarece președintele Vladimir V. Putin al Rusiei s-ar abține de la folosirea armelor nucleare dintr-un sentiment de autoconservare.
„Poate fi irațional, dar își iubește propria viață”, a spus domnul Zelensky.
El a mai sugerat că există un alt motiv pentru ezitarea Occidentului: unele țări căutau să păstreze relațiile comerciale și diplomatice cu Rusia. „Toată lumea ține ușa ușor întredeschisă”, a spus el.
A fost o cursă tumultoasă pentru Zelensky. El a fost ales în 2019 pe o platformă de negociere a păcii cu Rusia, despre care criticii săi au considerat-o naivă. De asemenea, el a promis că va combate corupția și a promis că va îndeplini un singur mandat de cinci ani.
Personalitate de televiziune înainte de a deveni președinte, Zelensky alternează între diplomație pentru a obține sprijin pentru Ucraina și îndemnurile către soldații și civilii săi în fața perspectivelor militare care se deteriorează. El a spus că are puțin timp să-și vadă fiul și fiica, de 11 și 19 ani, dar a spus că petrecerea timpului cu ei constituie „cele mai fericite momente”.
„De exemplu, îl întreb pe fiul meu ce se întâmplă”, a spus el. „Spune că încep să învețe spaniolă. Mă interesează asta. Nu știu spaniola, dar sincer, mă interesează doar timpul pe care îl pot petrece cu el, indiferent ce face.”
„Acestea sunt momentele care te reîncarcă, îți dau energie. Acestea sunt cele mai fericite momente. Atunci mă pot relaxa.”
„Acestea sunt momentele care te reîncarcă, îți dau energie.” spuse domnul Zelensky despre petrecerea timpului cu fiul său.
El a spus că se reîncarcă, de asemenea, făcând exerciții dimineața și încearcă noaptea să citească. „Voi fi sincer, orice fel de ficțiune, citesc noaptea, două, trei, patru, maximum 10 pagini și apoi adorm”, a spus el.
El a reflectat un moment când a fost întrebat ce va face după război și a părut să se gândească la perspectiva ca Rusia să prevaleze. „După război, după victorie, acestea sunt lucruri diferite”, a spus el. „Ar putea fi diferit. Cred că planurile mele depind de asta.
„Așadar, aș vrea să cred că va exista o victorie pentru Ucraina. Nu este una ușoară, foarte dificilă. Este absolut clar că va fi foarte greu. Și mi-ar plăcea să petrec puțin timp cu familia și cu câinii mei.”
Zelensky a trecut de un punct critic în președinția sa la începutul războiului, cu eșecul tentativei de decapitare a conducerii ucrainene de la Kiev, despre care a spus el include un plan de capturare sau asasinare.
Acum, aproape 17 luni mai târziu, nu este clar cum sau când se va încheia președinția lui. Legea marțială a Ucrainei, care este reînnoită periodic cu voturi în Parlament, exclude organizarea de alegeri prezidențiale. Deși partidul său, Servitorul Poporului, deține majoritatea mandatelor, se pare că disciplina de partid s-a destrămat în ultimele luni, iar Zelensky s-a chinuit să treacă proiecte de lege.
După șocul invaziei inițiale, 90 la sută dintre ucraineni au spus că au încredere în Zelensky; această cifră a scăzut la 60% până în februarie, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev.
Alegerile naționale competitive au fost un succes al politicii Ucrainei de la independența din 1991, îndeplinind promisiunea unei tranziții democratice care a căzut în Rusia, Belarus și unele țări din Asia Centrală și Caucaz.
Experții internaționali în alegeri au susținut decizia Ucrainei de a suspenda votul în timpul războiului, având în vedere că milioane de ucraineni nu ar putea vota în zonele aflate sub ocupație, ca refugiați în Europa sau în timp ce servesc ca soldați pe front.
Solicitat să evalueze starea de sănătate a democrației Ucrainei, el a spus: „Ucraina nu trebuie să demonstreze nimănui nimic despre democrație”.
„Pentru că Ucraina și oamenii săi o demonstrează prin războiul lor”, a continuat el. „Fără cuvinte, fără retorică inutilă, fără doar mesaje retorice care plutesc în aer. Ei o dovedesc cu viața.”