Zelensky: Slăbiciunea Rusiei este „evidentă", "Ucraina este capabilă să protejeze Europa"

24 Iun 2023
Zelensky: Slăbiciunea Rusiei este „evidentă", "Ucraina este capabilă să protejeze Europa"

Revolta Grupului Wagner ilustrează slăbiciunea Rusiei, o țară cufundată în „rău și haos” , a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ironizându-l pe președintele rus și crezând că Ucraina protejează restul Europei, scrie Le Monde

În prima sa reacție la evenimentele din Rusia, Zelensky a remarcat că oricine „alege calea răului se autodistruge” , referindu-se la Vladimir Putin care, potrivit acestuia, „trimite sute de mii de oameni la război pentru a se baricada în cele din urmă în Regiunea Moscovei să se protejeze de cei pe care el însuși i-a înarmat” .

„Slăbiciunea Rusiei este evidentă. O slăbiciune totală” , a apreciat el într-un mesaj pe rețelele de socializare , „este la fel de evident că Ucraina este capabilă să protejeze Europa împotriva contaminării cu răul și haosul rusesc (…) Rusia a folosit propaganda pentru a-și masca slăbiciunea și prostia guvernului său. . Și acum haosul este de așa natură încât nimeni nu poate minți despre asta”, a mai menționat el.

Șeful diplomației sale, Dmytro Kuleba, a îndemnat Occidentul să furnizeze mai multe arme Ucrainei pentru ca armata sa să poată „termina cu răul” rusesc: „Cei care au spus că Rusia este prea puternică pentru a pierde: uite acum. Este timpul să renunțăm la falsa neutralitate și teama de escaladare. Oferiți Ucrainei toate armele necesare; uitați de prietenie sau de afaceri cu Rusia. Este timpul să punem capăt răului pe care toată lumea îl disprețuia, dar îi era prea frică să-l învingă . ”

Pentru Ministerul Ucrainean al Apărării, revolta lui Wagner înseamnă că „imperiul se prăbușește” .

„Tirania lui Putin este pe drumul cel bun”, a adăugat ministerul pe Telegram înainte de a ironiza soldații ruși, cerându-le să nu lupte împotriva Ucrainei, ci să aleagă o tabără între Wagner și armata rusă.

„Ministerul Apărării al Ucrainei se întreabă de ce soldații ruși sunt încă în tranșee, în loc să vină în ajutorul camarazilor lor, fie de o parte a conflictului, fie de cealaltă parte. Ar fi mai sigur pentru ei decât să înfrunte armata ucraineană”, a glumit el pe Twitter.

„Pușkin a scris odată: „Doamne ferește să vezi o revoltă rusă fără sens și nemiloasă”. Sper că tocmai la asta vom asista”, a adăugat vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk la Telegram.

Alte stiri din Externe

Ultima oră