Zelensky: Rusia va avea „drum liber” către alte orașe dacă va ocupa Bakhmut

08 Mar 2023
Zelensky: Rusia va avea „drum liber” către alte orașe dacă va ocupa Bakhmut

Volodymyr Zelensky spune că ar fi un „drum deschis” ca Rusia să cucerească alte orașe dacă ar pune mâna pe Bakhmut, reiterând că forțele sale de apărare „trebuie să rămână puternice” acolo, scrie SkyNews

Într-un interviu acordat CNN, președintele ucrainean a spus că decizia de a apăra atât de feroce orașul este „tactică”, avertizând că trupele lui Vladimir Putin s-ar putea îndrepta mai departe în alte orașe din regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Zelensky a spus că înțelege de ce vrea Moscova să obțină orașul„Rusia are nevoie de cel puțin o victorie, o victorie mică, chiar și prin a distruge totul în Bakhmut, ucigând fiecare civil de acolo”, a spus el.

„Trebuie să-și pună micul steag deasupra [Bakhmut]”, a adăugat Zelensky.

„Nu este doar o victorie pentru ei, ci mai mult... să-și mobilizeze societatea pentru a crea această idee că sunt o armată atât de puternică”.

Importanța orașului este în cea mai mare parte simbolică, deoarece analiștii spun că nu este cheia strategică în război, iar capturarea Rusiei ar fi puțin probabil să marcheze un punct de cotitură. 

Cu toate acestea, ar însemna că Putin ar putea oferi o veste bună poporului său acasă.

Zelensky a spus că orașele Kramatorsk și Sloviansk, din regiunea Donețk, ar putea fi următoarele în vizorul Moscovei dacă va prelua controlul asupra Bakhmut.

Unii comandanți ucraineni au ridicat îndoieli cu privire la faptul că țara ar trebui să se agațe de oraș, pe măsură ce victimele se adună și forțele ruse se apropie.

Dar președintele Zelensky a spus că „nu a auzit niciodată așa ceva” de la oficialii săi.

„Trebuie să ne gândim mai întâi la oamenii noștri și nimeni nu ar trebui să fie înconjurat, încercuit – acest lucru este foarte important”, a spus el.

„Soldații văd singuri că trebuie să rămânem puternici acolo, în ciuda faptului că Rusia a ruinat întreg orașul”.

Mai puțin de 4.000 de civili rămân în Bakhmut - cu aproape 40 de copii printre ei. Părea că Ucraina se va retrage - dar Zelensky a spus că apărarea orașului va continua. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră