Zelensky: Rusia pregătește o ofensiva la începutul verii

26 Feb 2024
Zelensky: Rusia pregătește o ofensiva la începutul verii

Rusia se pregătește să lanseze o ofensivă în Ucraina în primăvară sau la începutul verii, a declarat președintele Volodymyr Zelensky la forumul „Ucraina. Anul 2024” de la Kiev, pe 25 februarie, scrie KievIndependent

„Rusia se va pregăti pentru acțiuni contraofensive la începutul verii sau la sfârșitul lunii mai, dacă poate”, a spus Zelensky. „Ne vom pregăti pentru luptă”.

Oficiali ucraineni de rang înalt s-au întâlnit pentru a discuta despre viitorul Ucrainei la „Ucraina. Anul 2024” pe 25 februarie, la o zi după a doua aniversare a războiului pe scară largă al Rusiei.

Forumul a discutat despre atingerea obiectivelor Ucrainei în război, dezvoltarea forțelor sale de apărare și securitate, implementarea formulei de pace a Ucrainei, asigurarea creșterii economice și integrarea pe piețele mondiale, garanțiile de securitate, statutul complexului său militar-industrial și protejarea vieții ucrainenilor.

Zelensky a adăugat că martie și aprilie vor fi luni dificile pentru Ucraina din cauza „instabilității din SUA care ar putea afecta alte țări”, făcând aluzie la Uniunea Europeană și statele sale membre.

El a remarcat, totuși, că „UE a demonstrat capacitatea de a fi lideri cu sprijinul corespunzător”.

Întârzierile ajutorului militar al SUA către Ucraina s-au simțit în prima linie, unde soldații se confruntă cu o lipsă din ce în ce mai disperată de muniție. Un pachet de asistență pentru securitate în valoare de 61 de miliarde de dolari rămâne înghețat, deoarece legislatorii obstrucționişti republicani refuză să aprobe proiectul de lege.

Zelensky a mai spus că a avea încă 10 sisteme de rachete Patriot de fabricație americană pentru „centre industriale cheie” și dislocarea lor aproape de linia frontului ar fi „schimbat în mod fundamental situația”, forțând forțele ruse să se retragă.

"Nu s-ar fi apropiat de noi. S-ar fi retras. Le-am fi rupt liniile defensive și am fi avansat", a spus Zelensky.

"De ce nu le are Ucraina? Ei bine, înseamnă că nu toată lumea are nevoie de ele, sau că nu totul este posibil sau că totul este înaintea noastră", a spus el.

Sistemul Patriot este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune sisteme de apărare aeriană din lume, permițând Ucrainei să doboare rachete și să reducă riscul de deteriorare a infrastructurii și de victime civile în timpul atacurilor rusești.

Ucraina a primit primele sisteme Patriot în aprilie 2023 și la scurt timp după aceea și-a dovedit eficacitatea doborând cel puțin 15 rachete balistice Kinzhal lansate din aer , lăudate de Moscova drept arme „hipersonice de neoprit”.

La începutul lunii februarie, Spania a început să ofere personalului militar ucrainean pregătire tehnică de întreținere pentru sistemul de rachete Patriot.

Alte stiri din Externe

Ultima oră