Zelensky: Nu am primit suficiente arme pentru a elibera Mariupol

11 Mai 2022
Zelensky: Nu am primit suficiente arme pentru a elibera Mariupol

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskyy a declarat parlamentarilor maltezi că, în ciuda cererilor, Ucraina nu a primit cantitatea de arme de care ar avea nevoie pentru a debloca asediul Mariupol și a elibera orașul, scrie Associated Press.

Zelensky a spus că apărătorii „își continuă rezistența în uzina din Azovstal. Folosim toate instrumentele diplomatice posibile pentru a-i salva, dar Rusia nu permite niciuna dintre opțiunile propuse. Le-am cerut partenerilor noștri să furnizeze arme pentru a debloca Mariupol și pentru a salva atât civili, cât și militari.”

Dar el a spus că nu a fost furnizată cantitatea de arme necesară. Zelenskyy a spus că orașele și orașele ucrainene au fost lovite de 2.250 de rachete în timpul invaziei de două luni și jumătate. „Bombardamentul nu se oprește, nici ziua, nici noaptea”, a spus el.

Președintele a mai spus că blocarea de către Rusia a porturilor de la Marea Neagră și de la Marea Azov înseamnă că Ucraina nu poate exporta cereale și floarea soarelui, ceea ce va provoca o criză pe piața mondială de alimente.

„Dacă nu putem exporta grâu, orz, floarea soarelui, ulei de semințe de floarea soarelui, atunci înseamnă că oamenilor din Africa de Nord și Asia vor lipsi alimente și prețurile vor crește”, a spus Zelensky. 

„Mai târziu, ar putea exista un nou haos și o nouă criză a migrației și cred că puteți simți această criză în regiunile învecinate cu Malta.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră