Zelensky: NATO ar putea doborî drone și rachete așa cum face în Orientul Mijlociu dar nu există încă un acord

03 Oct 2024
Zelensky: NATO ar putea doborî drone și rachete așa cum face în Orientul Mijlociu dar nu există încă un acord

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, și-a exprimat așteptările ca țările Alianței să își schimbe poziția cu privire la protejarea cerului Ucrainei după o întâlnire cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, scrie Ukrainska Pravda

La o conferință de presă după o întâlnire cu secretarul general al NATO, președintele Ucrainei a spus că nu vede o diferență fundamentală în problema protecției spațiului aerian al Israelului, ai cărui aliați ajută la doborârea rachetelor și a dronelor iraniene, și Ucraina.

„Astăzi am vorbit despre nevoile ucrainene de apărare aeriană și de interacțiunea cu vecinii. Vedem, în special, cum în Orientul Mijlociu este posibil să se protejeze viețile oamenilor datorită unității aliaților. Doborârea comună a rachetelor iraniene nu este diferită de doborârea rachetelor rusești si de doborârea șahedurilor iraniene care unesc regimurile rus și iranian. »

Președintele Ucrainei a spus că se așteaptă la o schimbare în abordările NATO de a ajuta Ucraina să protejeze cerul.

„Mai mult angajament din partea partenerilor din regiunea noastră este  necesar pentru a pune capăt terorii rusești. Vom continua să îndemnăm partenerii noștri”.

Secretarul general al NATO, răspunzând la aceeași întrebare, a evitat un răspuns detaliat despre posibilitatea doborârii rachetelor rusești deasupra Ucrainei.

Cu toate acestea, Zelensky l-a completat  ​​cu o scurtă frază: „Aliații nu sunt pregătiți (să apere cerul ucrainean)  .

  • Anterior, ministrul polonez de externe a spus că Polonia și alte țări care se învecinează cu Ucraina au „obligația” de a doborî rachetele rusești înainte ca acestea să intre în spațiul lor aerian.
  • Ministerul polonez de Externe a clarificat că Radoslaw Sikorski și-a exprimat opinia și nu poziția guvernului.
  • Presa din România a aflat în mod neoficial că parlamentul dorește să discute despre modificările aduse legislației care vor face posibilă doborârea dronelor intruse . După cum se știe, dronele șahed doborâte au căzut în mod repetat pe malul românesc al Dunării și uneori au zburat adânc în zona de graniță.

Alte stiri din Externe

Ultima oră